Vijesti
Politika
Propao treći sastanak delegacija SDA i HDZ-a, nisu približeni stavovi
01.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Propao treći sastanak delegacija SDA i HDZ-a, nisu približeni stavovi
Danas održani treći sastanak delegacija Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH u zgradi Predsjedništva BiH prošao je bez približavanja stavova.
"Nismo uspjeli približiti stavove vezano za provedbu presude Sejdić-Finci, apelacije pred Ustavnim sudom po zahtjevu gospodina Ljubića, Mostar, Izborni zakon itd", kazao je novinarima nakon sastanka prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.
Otkrio je da je bilo riječi i o federalizaciji Federacije BiH.
"U papirima koji su procurili u javnost postoje ti zahtjevi HDZ-a. Vi znate vrlo jasan stav SDA o tome, tako da o tim stavovima HNS-a nismo htjeli ni da razgovaramo, niti je HDZ insistirao. Idemo dalje", poručio je Izetbegović.
Nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a uslijedio je i sastanak Kolegija SDA na kojem je tema bio incident od 29. januara u Srebrenici.
zetbegović je poručio kako najoštrije osuđuje nasilje.
"Srebrenica bi za Bošnjake trebala biti sveto mjesto. Također i prostorije Islamske zajednice u kojima je održan ovaj sastanak, samo zato što nije bilo grijanja u prostorijama SDA. Cilj je bio naravno ujediniti Bošnjake u Srebrenici i omogućiti ljudima koji sa svojim porodicama žive u Srebrenici da oni budu SDA Srebrenice. To je na jedan nedopustiv način spriječeno", kazao je i najavio pismeno obraćanje Tužilaštvu BiH i SIPA-i, ali i internu istragu BiH
"Oni koji su tu uradili ili ohrabrili bit će odrstranjeni iz SDA", istakao je Izetbegović.