Vijesti
Politika
Opozicija smatra da je ostavka Fadila Novalića jedino rješenje za političku krizu u FBiH
07.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Opozicija smatra da je ostavka Fadila Novalića jedino rješenje za političku krizu u FBiH
Već mjesecima stanovnici Federacije BiH svjedoče kako politička koalicija u entitetu ne funkcioniše. Opozicione političke stranke vide rješenje u ostavci premijera Fadila Novalića koji, prema njihovim riječima, upravlja manjinskom vladom.
Kako teku sjednice Parlamenta Federacije BiH sve je jasnije da postoje evidentna neslaganja među parlamentarnom većinom koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez za bolju budućnost (SBB).
Za zastoje u političkim procesima u Federaciji BiH vladajuće političke stranke međusobno se optužuju pa je tako predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u više navrata isticao kako je problem najčešće između SDA i HDZ-a te da se on osjeća kao da podržava manjinsku vladu.
Na drugoj strani, HDZ optužuje SDA za koaliranje s opozicionim političkim strankama, navodeći da se oni samo deklarativno zalažu za reforme. Opozicione političke stranke navode da je svim građanima i više nego jasno da vlast ne funkcioniše.
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević smatra da je vlast koju čine SDA, SBB i HDZ u potpunoj paralizi gotovo od samog osnivanja.
"Vlada Fadila Novalića je faktički manjinska vlada. Da imaju trunku odgovornosti odavno bi dali ostavke.
 Svi ključni zakoni ove vlasti su ili propali u praksi ili su odbijeni u Parlamentu", rekao je Žuljević.
Dodaje da 
vlast u entitetu funkcioniše još jedino na podjeli fotelja i zapošljavanju uže i šire porodice u javnim preduzećima i javnim institucijama.
"
Bojim se da nas čeka politička agonija do sljedećih izbora, jer nema mogućnosti da se održe vanredni izbori koji bi bili jedino rješenje ove krize u koju su nas uvukli SDA, SBB i HDZ", zaključio je Žuljević.
Sličnog mišljenja je i zastupnik opozicionog DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić koji je rekao da građani moraju shvatiti da su nacionalne stranke u Federaciji BiH ustvari njihovi najveći neprijatelji koji uvijek uspijevaju strahovima i lažnim obećanjima prevariti glasače te nastaviti pljačkati nešto što pripada svima.
"To je pokazala i ova vlast, Vlada FBiH, a i Parlament FBiH. Oni nastavljaju dijeliti narode i građane, ali i naš novac. To je jedino pitanje o kojem se oni lako dogovore", rekao je Mešalić.
Što se tiče funkcionisanja vlasti, Mešalić smatra da Parlament i Vlada FBiH funkcionišu samo onda kada se preklapaju interesi uskih grupa u rukovodstvu SDA i HDZ-a i njihovih tajkuna.
"Uvjeren sam da Fadil Novalić ne vodi Vladu FBiH, već Bakir Izetbegović i Dragan Čović preko svojih ministara. Najbolje rješenje je kolektivna ostavka ove nesposobne Vlade FBiH jer se tako može zaustaviti donošenje neustavnih zakona te zakona i uredbi koji nanose ogromnu štetu svim građanima bez obzira na to ko su i gdje žive u FBiH od Mostara, Ljubuškog, Livna, Stoca, Tuzle, Sarajeva, Zenice. Ova vlast u FBiH je apsolutno antinarodna vlast koja treba što prije otići", zaključio je Mešalić.