Vijesti
Politika
Počela sjednica Zastupničkog doma PSBiH: Parlamentarci iz SNSD-a tražili ponovno odgađanje
07.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Počela sjednica Zastupničkog doma PSBiH: Parlamentarci iz SNSD-a tražili ponovno odgađanje
Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je prekinuta 16. februara nakon što su zastupnici iz entiteta Republika Srpska odbili da prisustvuju sjednici zbog pokretanja zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako postoji kvorum za održavanje sjednice kojoj prisustvuje 36 parlamentaraca.
Sjednici ne prisustvuju zastupnici iz reda SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Milica Marković, Miroslav Milovanović i Nikola Špirić koji su tražili da i današnje zasjedanje bude otkazano.
Parlamentarci iz reda SDS-a prisustvuju današnjoj sjednici, ali su jasno poručili kako neće glasati o tačkama dnevnog reda jer na taj način žele izraziti nezadovoljstvo zbog pokretanja revizije presude.
Zastupnici bi se trebali izjasniti o zahtjevu zastupnika Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
Na dnevnom redu nalazi se i Izvještaj komisije Kolegija Zastupničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu zastupnika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini i Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatskе.
Na dnevnom redu nalazi se više izvještaja i informacija, među kojima i informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.