Vijesti
Politika
Dodik i Čović saglasni: Bit će teško sarađivati u BiH nakon avanture s revizijom presude
14.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Dodik i Čović saglasni: Bit će teško sarađivati u BiH nakon avanture s revizijom presude
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održali su danas u Banjoj Luci novi sastanak o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Usaglasili su se da je pokušajem revizije presude protiv Srbije narušen Ustav BiH te da će biti teško nastaviti sarađivati jer je povjerenje narušeno.
"Niko nikome ne treba birati predstavnike u vlasti, a bošnjački politički vrh je bio prvak svijeta da bira drugome predstavnike", poručio je Dodik nakon sastanka.
Dodao je da neće dopustiti lažna predstavljanja, aludirajući na reviziju presude protiv Srbije, koja je odbačena u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
"Izetbegović je napravio problem i za desetak mjeseci će vidjeti šta je uradio. Sada je važno da ojačamo sistem na koji način da dolazimo do zajedničkih odluka. Bošnjaci ne mogu posmatrati Srbe i Hrvate kao nekoga koga mogu majorizirati, razgovor mora postojati o svemu i to mora biti efikasno", istakao je Dodik.
Naglasio je i da Vijeće ministara ali i Tužilaštvo BiH odavno ne funkcionišu onako kako bi trebali.
"Razgovarali smo i o našim ranije dogovorenim obavezama, konkretno o priči o stranim sudijama. Opredjeljeni smo da istrajemo u tome i naše zajedničke ekipe rade na prijedlogu da se zamijene strane sudije u Ustavnom sudu BiH, ali moramo vidjeti šta će se dešavati s Predstavničkim domom BiH. Danas Tužilaštvo i Vijeće ministara ne ostvaruju nikakvu ulogu od onog što im je posao i ustavna nadležnost. Ja sam lično zadovoljan saradnjom s HDZ-om i gospodinom Čovićem", poručio je Dodik.
Današnji sastanak u Banjoj Luci Čović je okarakterisao kao dobar način za osnaživanje odnosa dva politička lidera, dviju stranaka i naroda i za jačanje odnosa na ovim prostorima.
Rekao je da je razgovor koji su vodili bio sadržajan i da vjeruje kako će biti nužno zbog ambijenta i krize odnosa u BiH dinamičnije razgovarati i dogovarati se. Naglasio je potrebu stabilizacije stvari, a prvenstveno ekonomije.
"Stanje u BiH danas je takvo da recimo na Predsjedništvu više nemate sadržaja za donošenje odluka, kao i u Parlamentarnoj skupštini BiH. To dovoljno govori o zastoju u odnosima u zemlji. Želimo na vrlo jasan način staviti do znanja da smo do te mjere zloupotrijebili svoje ovlasti kad je u pitanju BiH da smo u ime jednog naroda, stranke i osobe pokušali predstaviti kako se može ići u komunikaciju na međunarodnom planu i napraviti veliku štetu. Sreća da se to nije dogodilo i da je odgovor Međunarodnog suda došao brzo i spriječio špekulacije", kazao je Čović.
O reviziji tužbe koju je propagirao Bakir Izetbegović rekao je da ne može razumjeti takav čin i potez kojim "svjesno idete u propast" i priznao kako će biti veoma teško nastaviti sarađivati.
Ipak, naveo je i kako se nada da ovaj slučaj neće dalje opterećavati odnose, ali ne krije kako će iskomplikovat komunikaciju prvenstveno u Predsjedništvu BiH. Poručio je da želi stvoriti ambijent u kojem će se izbjeći situacija da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.
"Uvjeren sam da nam predstoji težak posao. Bit će puno sastanaka, mijenja se odnos međunarodnih institucija prema dosadašnjem promišljanju institucija u BiH. Nas dvojica ćemo dati svoj doprinos boljoj saradnji dva naroda i da počnemo raditi bolje stvari, a ne da smo stalno budemo zarobljenici sukoba. Imam osjećaj da je neko ciljano stvorio ovakvu situaciju da bi usporio napredak BiH", poručio je Čović.