Vijesti
Politika
Aleksandar Vučić danas dolazi u Sarajevo
15.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Aleksandar Vučić danas dolazi u Sarajevo
Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba. Vučić će sutra učestvovati na Samitu premijera Zapadnog Balkana koji se održava u Sarajevu.
Srbijanski premijer će u Sarajevo doći iz Berlina gdje je jučer imao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Vučić je ranije izjavio da vjeruje da će u Sarajevu ponovo razgovarati i otvoriti teme koje su od zajedničkog interesa za sve, a to su autoputevi, putevi, mostovi, pruge i carinska unija.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je jučer u Istočnom Sarajevu da je bojazan šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, da bi se na samitu premijera zemalja zapadnog Balkana 16. marta u Sarajevu mogla ponoviti situacija iz Potočara u julu 2015., potpuno neopravdana i neutemeljena.
U fokusu razgovora na Samitu premijera Zapadnog Balkana će biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj.
Prisustvo Samitu u Sarajevu su potvrdili premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Nikola Gruevski i Kosova Isa Mustafa.
Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik Vlade Republike Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.