Vijesti
Politika
U Sarajevu danas Samit premijera Zapadnog Balkana
16.03.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
U Sarajevu danas Samit premijera Zapadnog Balkana
U Sarajevu će danas biti održan Samit premijera Zapadnog Balkana, čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Cilj Samita je približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Na ovom skupu u zgradi institucija BiH učestvovaće premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitriev, Albanije Edi Rama i Kosova Isa Mustafi.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i Angelino Alfano, ministar vanjskih poslova Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Početak Samita zakazan je u 11.00 sati, nakon čega će uslijediti pozdravni govor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Najavljeno je da će konferencija za medije premijera Zapadnog Balkana biti održana u 14.00 sati, nakon čega će biti upriličena ceremonija dodjele diploma mladim državnim službenicima koji učestvuju u EU programu razmjene državnih službenika na Zapadnom Balkanu.