Vijesti
Politika
Okončana rasprava o deklaraciji podrške Dejtonskom sporazumu
29.03.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Okončana rasprava o deklaraciji podrške Dejtonskom sporazumu
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je okončana rasprava o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a, čije usvajanje nije izvjesno.

Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali su je oštro kritikovali iz vladajućih stranaka, kao loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS-a, već BiH.

Iz SNSD-a su tražili da se deklaracija povuče, ističući da je neće podržati.

Tokom završne riječi Govedarica je izrazio uvjerenje da je pravi momenat za njeno usvajanje, kao i da se razgovara o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i evropskoj budućnosti, što je interes RS-a.

Izrazio je željenje što očito nema saglasnosti vladajućih stranaka za usvajanje ovog dokumenta u Narodnoj skupštini, o kojem će se glasati u četvrtak.

Poslanici će sutra u nastavku sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine RS-a, po kojima će ubuduće za rad parlamenta biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim je predviđena usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

Bit će razmatran i Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, Izvještaj o radu tužilaštva RS-a u 2016., te, između ostalog, odluka o zaduženju RS-a za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluka o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.