Vijesti
Politika
Vanredna sjednica
Vijeće ministara BiH izmijenilo Prijedlog zakona o povećanju akciza
07.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Vijeće ministara BiH izmijenilo Prijedlog zakona o povećanju akciza
Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici utvrdilo je set zakona i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.
Prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.
Ovi prijedlozi zakona upućeni su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom da se u paketu razmatraju po hitnoj proceduri.
"Usvajanjem ovih zakona omogućava se nastavak aranžmana s MMF-om", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije u srijedu prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran set zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru u hitnoj proceduri. To znači da će se o poskupljenjima raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici ovog doma.
Povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.
U Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akciza na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".