Vijesti
Politika
10 godina sekretar
Kutleša godinu dana u tehničkom mandatu, Vijeće ministara blokiralo imenovanje novog sekretara
24.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Kutleša godinu dana u tehničkom mandatu, Vijeće ministara blokiralo imenovanje novog sekretara
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije kompletirano ni nakon više od dvije godine mandata. Razlog tome je neimenovanje generalnog sekretara Vijeća ministara BiH zbog isteka mandata Zvonimiru Kutleši koji je već godinu i dva mjeseca u tehničkom mandatu.
Odmah nakon izbora Vijeća ministara BiH 31. marta 2015. godine političari u BiH upozoravali su da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem nije izabran u skladu sa zakonom.
Nakon konstituisanja vlasti Zvizdić je izjavio da se, dok ne bude imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH, ne može govoriti o zaokruženom imenovanju koje je vezano za Član 6. Zakona o Vijeću ministara BiH koji propisuje da bi pripadnik iz reda ostalih trebao biti uključen ili u sastav Vijeća ministara BiH ili biti generalni sekretar.
Naime, Zakon o Vijeću ministara BiH jasno kaže da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na poziciji generalnog sekretara pored pripadnika konstitutivnih naroda mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih, što u ovom primjeru nije slučaju. Ministre u Vijeću ministara BiH čine pripadnici konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi), a na poziciji generalnog sekretara nalazi se Zvonimir Kutleša koji se izjašnjava kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda.
Kutleši je mandat istekao u februaru 2016. godine i to nakon što je deset godina (dva mandata po pet godina) obnašao funkciju generalnog sekretara Vijeća ministara BiH. To je ujedno i razlog zbog kojeg se ne može treći put kandidovati na ovu poziciju.
Vijeće ministara BiH je zbog isteka mandata 26. novembra 2015. godine raspisalo Javni oglas za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Riječ je o poziciji generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, za koju je predviđena pripadajuća osnovna neto plata u iznosu od 3.091,99 KM. Uprkos raspisanom javnom oglasu 2015. godine do danas nije imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH.
Iz Agencije za državnu službu BiH kazali su nam da je krajnji rok za prijave bio 17. decembar 2015. godine te da problem leži u Vijeću ministara BiH.
"Po isteku roka za prijem prijava Agencija je Vijeću ministara uputila zahtjev za određivanje članova komisije za izbor te je potom upućeno više urgencija za određivanje članova komisije za izbor u ime Vijeća ministara, ali do danas odgovor nije došao na adresu agencije", rekli su nam iz Agencije za državnu službu BiH.
Još uvijek nije poznato zbog čega se odugovlači imenovanje generalnog sekretara iz reda ostalih, čime bi konačno bio kompletiran saziv izvršne vlasti.
Podsjećamo, u trenutnom sastavu Vijeća ministara četvero je Bošnjaka (Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Semiha Borovac, Ismir Jusko), troje Hrvata (Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša) i troje Srba (Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić).