Vijesti
Politika
Komisija za finansije i budžet danas o setu zakona o akcizama
08.05.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Komisija za finansije i budžet danas o setu zakona o akcizama
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra, u prvoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.
Bit će razmatran i set pratećih zakona - Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda; Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Usvajanjem seta zakona koji se odnosi na akcize bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta.

Vijeće ministara BiH je set ovih zakona uputilo domovima državnog parlamenta, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, ali su poslanici u Predstavničkom domu odbili hitnu proceduru, pa će predložene zakone razmatrati po skraćenom postupku.

To znači da će predloženi zakoni, u skraćenom postupku, „proći“ predviđene komisijske faze te da je moguće ulagati amandmane na njih.

Dom naroda državnog parlamenta je početkom aprila ovaj set zakona usvojio po hitnom postupku, a principe predloženih zakona (prvo čitanje) Predstavnički dom bi trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj.