Vijesti
Politika
Skupština KS-a: Poslanici raspravljaju o prostornom uređenju
24.05.2017. 12:30
Izvor: Vijesti.ba
Skupština KS-a: Poslanici raspravljaju o prostornom uređenju
Nakon održane sjednice Vlade Kantona Sarajevo, počela je sjednica Skupštine Kantona na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.
U dijelu tog reformskog zakona koji se odnosi na pripremu i usvajanje planske dokumentacije, predviđena je i razrađena mogućnost usvajanja planskih dokumenata po skraćenoj proceduri i time ukinuta dosadašnja praksa njihove korekcije.

Tim prijedlogom u dijelu koji se odnosi na provođenje planskih dokumenata predviđa se uvođenje lokacijske informacije koja se definiše kao način za određivanje preduvjeta za odobravanje promjena u prostoru.

Uvodi se i stepen rizika kod objekata, te se granica postavlja na 400 m². Lokacijska informacija je izvod iz detaljne planske dokumentacije i predstavlja osnov za izdavanje odobrenja za građenje.

Svi rokovi za izdavanje urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje, upotrebne dozvole i ostalih akata su skraćeni.

Na dnevnom redu naredne sjednice koja je zakazana za isti dan je i Prijedlog zakona o uređenju saobraćaja na području kantona Sarajevo.

Za stanje o sigurnosti saobraćaja, osim ministarstava policije i saobraćaja, u smislu ovog zakona, odgovorna i zadužena su i ministarstva zdravstva, obrazovanja nauke i mladih, javna preduzeća koja upravljaju cestovnom mrežom te lokalne zajednice u okviru svojih nadležnosti.

Radi podsticanja preventivnih i drugih aktivnosti u ovoj oblasti i razvijanja saobraćajne kulture sudionika u saobraćaju, Zakon propisuje osnivanje vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama KS-a, kao savjetodavnog tijela Vlade Kantona.

Poslanici će također raspravljati i o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju.

Na donošenje ovog zakona, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, Vlada i Skupština KS-a, odlučili su se zbog potrebe bržeg provođenja procesa integracije Univerziteta u Sarajevu i njegovog efikasnijeg uključivanja u evropski prostor visokog obrazovanja te osiguranja adekvatnog pravnog okvira za uspostavu i osiguranje sistema kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

Razlog za donošenje novog zakona predstavljala je potreba naglašenijeg povezivanja visokog obrazovanja i naučnoistraživačkih djelatnosti na području Kantona te intenziviranje saradnje obrazovnog i privrednog sektora.

Finansijska integracija, nadzor, izvještavanje i finansiranje, utvrđivanje jedinstvene politike finansijskog poslovanja visokoškolskih ustanova u tom zakonu definišu nove odnose osnivača i javnih ustanova u toj oblasti.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2016. institucija kulture koje djeluju na području Kantona Sarajevo.