Vijesti
Politika
Neizvjesna skupštinska rasprava o smjeni Vlade RS
30.05.2017. 12:00
Izvor: avaz.ba
Neizvjesna skupštinska rasprava o smjeni Vlade RS
Na zahtjev opozicije u Republici Srpskoj (RS) za sutra je zakazana posebna sjednica parlamenta s prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.
Međutim, gotovo je sigurno da do rasprave neće doći, jer po priznanju opozicionara nemaju većinu ni za izglasavanje dnevnog reda.
Predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a i pored toga tvrde da su u materijalu na oko 200 strana naveli argumente za smjenu Vlade, dok premijerka RS-a Željka Cvijanović navodi da predlažu smjenu njenog kabineta da bi prikrili probleme u sopstvenim redovima.
U materijalu za raspravu opozicionari su istakli da smatraju „da je vrijeme za okupljanje najboljih i najkompetentnijih stručnjaka koje RS-a ima, a kako bi se zaustavili negativni ekonomski, socijalni, demografski i društveni trendovi koji će, ako se nastave, ugroziti elementarno funkcionisanje sistema i puku egzistenciju građana RS-a“.
Tvrde i da je stanje u RS-u „tragično ozbiljno, te da je potrebno pod hitno smijeniti aktuelnu vladu i izabrati novu i sastavljenu od ljudi koji će moći da realizuju ustavne obaveze izvršne vlasti, odnosno same RS“.
Cvijanović je opoziciji odgovorila da će morati malo sačekati sa smjenom sadašnje vlasti u RS-u.
Za usvajanje dnevnog reda sjednice parlamenta s pomenutnom tačkom neophodno je da glasaju najmanje 42 poslanika, dok su iz opozicije navodi da imaju podršku 31 parlamentarca.