Vijesti
Politika
Državni poslanici usvojili zaključak za suspenziju Nikole Špirića iz Komisije za nadzor nad OSA-om
06.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Državni poslanici usvojili zaključak za suspenziju Nikole Špirića iz Komisije za nadzor nad OSA-om
Nakon cjelodnevne rasprave u Predstavničkom domu Parlamenta BiH poslanici su podržali prijedlog SDS-a i usvojili zaključak kojim je zatraženo od Komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) da privremeno suspenduju predsjednika te komisije Nikolu Špirića.
Predloženo je da se Nikola Špirić suspenduje do hitnog izjašnjenja Zajedničke komisije o medijskim navodima da je počinio krivotvorenje zaključaka tog tijela.
Također, usvojen je i zaključak kojim se od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH zahtijeva da Predstavničkom domu dostavi informaciju o tome da li je predsjedavajući komisije Špirić uputio OSA- i BiH zaključke koje Zajednička komisija nije usvojila.
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma brojni poslanici Špirića su optužili i da aje počinio krivično djelo falsifikovanjem zaključaka sa sjednice Komisije za nadzor nad OSA-om, što su potvrdili i neki drugi članovi komisije.
Tako je član Sadik Ahmetović kazao da zaključke koje je Špirić proslijedio rukovodiocima OSA-e sa zahtjevima za daljnje postupanje, nikada nisu usvojeni u takvom obliku.
"Poštovani, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH je na svojoj 15. sjednici započetoj 7. marta 2017. godine, nastavljenoj 5. aprila 2017., a okončanoj 25. aprila 2017. godine, razmatrala i tim povodom usvojila sljedeće zaključke", napisao je Špirić te priložio zaključke koji nikad nisu usvojeni.
Uglavnom, u okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OSA-e) Damiru Bevandi da istraži da li je bilo proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta "Ušće" (povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na praćenje srbijanskih kriminalaca u BiH).
Osim ovog izmišljenog zaključka Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet je zadužio Damira Bevandu da istraži i komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju "povodom predstavke M.T.". Iz istrage je ponovo izostavljen generalni direktor OSA-e.
Kada je riječ o zaključku koji se odnosi na sukob Bevande i Mehmedagića, Špirić konstatuje da komisija o tom pitanju nije odlučivala.