Vijesti
Politika
Delegacije BiH i CG nakon sastanka: Odnosima smo zadovoljni, ali ne i putnom komunikacijom
20.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Delegacije BiH i CG nakon sastanka: Odnosima smo zadovoljni, ali ne i putnom komunikacijom
Predstavnici delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore sastali su se danas zgradi Parlamentarne skupštine BiH, poručivši nakon sastanka da su zadovoljni saradnjom i prijateljskim odnosima ove dvije države.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović kazao je da je imao konstruktivan sastanak sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, koji je predvodio delegaciju Crne Gore.
"Konstatirali smo da su odnosi BiH i Crne Gore prijateljski, da između dvije države nema otvorenih pitanja. Takvoj vrsti odnosa svoj doprinos daje upravo predsjednik Skupštine CG Ivan Brajović", kazao je Džaferović.
Uputio je čestitke Crnoj Gori za članstvo NATO savezu, kazavši da je to važno za Crnu Goru, ali i za stabilnost cijelog regiona.
"Naši bilateralni odnosi su na vrlo visokom nivou. Postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, a nismo zadovoljni sa komunikacijskom povezanošću sa Crnom Gorom", poručio je Džaferović.
Istakao je da su konstatirali da su dvije države zaključile brojne sporazume, sporazum o evropskim integracijama, sporazum o državnoj granici...
Bariša Čolak je kazao da je presretan što su imali priliku ugostiti kolegu Brajovića, a da dobru saradnju imaju ne samo zakonodavna vlast, nego i izvršna.
"Upoznali smo naše goste sa trenutnim stanjem u BiH, i u Parlamentarne skupštine BiH i u našem političkom životu", kazao je Čolak, dodavši da su odnosi na zavidnom nivou.
Dodao je da uspjeh Crne Gore nije samo njihov uspjeh, već je riječ o uspjehu cijelog regiona.
"Jako puno su napravili u otvaranju ovih poglavlja vezanih za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Čolak.
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da saradnja između dvije zemlje stalno ide uzlaznom linijom, a da će i današnji sastanak tome doprinijeti.
"Mogu da kažem da smo vrlo ponosni na ono što smo postigli sa NATO-om i što smo lideri u regionu kad je riječ o evropskim integracijama. Niko u Zapadnom Balkanu ne treba da ostane izvan evropskih integracija, kao crna rupa. Mi želimo da se na tom putu cijeni doprinos svake pojedinačne države", kazao je Brajović.
Brajović očekuje da će Crna Gora do sredine sljedeće godine otvoriti sva poglavlja na putu prema Evropskoj uniji.