Vijesti
Politika
Crnadak: Smiješni su pokušaji Dodika da preuzme zasluge u vezi s klirinškim dugom
14.08.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Crnadak: Smiješni su pokušaji Dodika da preuzme zasluge u vezi s klirinškim dugom
Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak oglasio se saopćenjem za javnost o rješavanju pitanja klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a povodom jučerašnje izjave predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.
On navodi da pokušaji Milorada Dodika i SNSD-a da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog klirinškog duga postali su smiješni, jer ih dvije nepobitne činjenice demantuju.
"Prva činjenica kaže da je ovo Vijeće ministara BiH vodilo pregovore i potpisalo sporazum sa ruskom stranom, nakon čega je novac u ukupnom iznosu nedavno uplaćen na račun Centralne banke BiH. Druga činjenica kaže da tokom prethodna dva mandata, od 2006. do 2015. godine, kada je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma sa Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja", navodi Crnadak.
Dodaje da je iz ove dvije činjenice jasno da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha ovog saziva Vijeća ministara BiH, u kojem učestvuju PDP i Savez za promjene, bez obzira na svu mržnju koju prema srpskim predstavnicima u Sarajevu svakodnevno pokazuje Milorad Dodik.
"Ovom prilikom još jednom želim da iskažem zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, što je jedinstven slučaj, a za postizanje ovog sporazuma lično sam se, i uime BiH i uime Republike Srpske koju predstavljam u Vijeću ministara BiH, zahvalio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu prilikom našeg zvaničnog susreta u maju ove godine", istakao je Crnadak.