Vijesti
Politika
Govedarica: Zašto na sjednicu nije došao Dodik?
06.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Govedarica: Zašto na sjednicu nije došao Dodik?
posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) , na kojoj bi trebalo da se razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, počela je danas u Banjoj Luci.
Na početku sjednice poslanik SDS-a Vukota Govedarica upitao je zašto sjednici ne prisustvuje predsjednik RS-a Milorad Dodik, budući da je on 2015. godine bio predlagač usvajanja odluke o ovom referenudmu i sada mora saopštiti svoj stav.
Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je rekao da je Dodiku upućen poziv za ovu sjendicu kao i za svaku drugu.
Iz SDS-a su upitali kako to da je predsjednik RS-a rekao ranije medijima da nije pozvan, te su istakli da mu žele postaviti brojna pitanja, među kojima i zašto manipuliše građanima obećavajući referendum.
Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K zatražili su ovo zasjedanje, a protiv predloženog dnevnog reda su poslanici stranaka opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a.
U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da „s obzirom da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa“.
Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.
Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u „Službenom glasniku RS“, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.
Iz opozicije tvrde da se vlast sav taj period poigravala se s referendumom.