Vijesti
Politika
Zbog problema unutar parlamentarne većine odgođena sjednica Parlamenta FBiH
22.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Zbog problema unutar parlamentarne većine odgođena sjednica Parlamenta FBiH
Redovna 25. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je bila zakazana za srijedu odgođena je, kako je saopćeno iz Parlamenta FBiH, zbog novonastale situacije i potrebe za dodatnim konsultacijama unutar parlamentarne većine kao i važnosti predloženih tačaka.
Ovakva odluka je uslijedila nakon što se Savez za bolju budućnost pridružio opoziciji i na vanrednoj sjednici "oborio" hitnu proceduru Zakona o PIO-u.
Podsjećamo, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je u razgovoru za Klix.ba najavio da će povući SBB-ove ministre iz Vlade FBiH. On je dao rok HDZ-u i SDA da do kraja decembra nađu novog koalicionog partnera na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.
"Naši ministri u Vladi FBiH, njih četvero, predat će ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari. On o tome mora odlučiti u skladu s Ustavom FBiH. Što se tiče parlamentarne većine, SDA može raditi kao manjinska vlada, jer očigledno s njima niko ne želi komunicirati", rekao je Radončić za Klix.ba.
Inače, parlamentarna većina se već duže vrijeme formira od tačke do tačke dnevnog reda, a nakon izlaska SBB-a iz koalicije u entitetu FBiH definitivno ne postoji većina u Parlamentu FBiH.
S obzirom da rijetko zasjeda i da se još rjeđe na dnevnom redu nalaze važni zakoni, Parlament FBiH je meta čestih kritika analitičara.