Vijesti
Politika
Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH
07.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH
Nakon spekulacija medija iz susjedne Srbije o tome kako zvanični Berlin namjerava uvesti sankcije predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku, iz Ambasade Njemačke u BiH kazali su za Klix.ba kako ne kometarišu medijske spekulacije, ali da je tačno kako je Njemačka zabrinuta zbog stanja u BiH.
"Njemačka ambasada ne komentariše medijske spekulacije, međutim, tačno je da je Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH i kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Veoma nam je žao što BiH političari potiču etničke konflikte, umjesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mjesta i boljih uslova života u BiH. Neophodno je da BiH političari preuzmu odgovornost prema svojim građanima i da se uhvate ukoštac sa socio-ekonomskim reformama te time pokažu ozbiljnu namjeru da BiH približe EU", rečeno nam je iz Ambasade Njemačke u BiH.
Inače, mediji iz Srbije danas su objavili da u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova uveliko razmišljaju da Dodiku i njegovim saradnicima zabrane ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja ratnih zločinaca, odnosno Ratka Mladića.
Podsjećamo, Dodik je nakon izricanja doživotne kazne zatvora ratnom zločincu izjavio kako je Mladić heroj za sve Srbe i da to ništa ne može promijeniti. On je poručio i da je Mladić dijelio patnje svog naroda te da je ušao u srpske pjesme.
Predsjedniku manjeg bh. entiteta Sjedinjene Američke Države početkom ove godine uvele su sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.