Vijesti
Politika
Bošnjački zvaničnici potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS"
08.01.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Bošnjački zvaničnici potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS"
U Banjoj Luci je u toku sastanak bošnjačkih predstavnika u vlasti entiteta RS, koji su potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“.
Sastanak je sazvao potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, a prisustvuju poslanici Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a.
Kako je najavljeno, bošnjački zvaničnici u RS će zauzeti stav o nastavku obilježavanja "neustavnog i diskriminirajućeg Dana RS-a".
Sastanak je sazvan budući da su srpski zvaničnici u RS-u već danas počeli aktivnosti u okviru obilježavanja "Dana RS", a 9. januara bit će organiziran i defile glavnom ulicom i akademija.
Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.
Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "Danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i "Dan RS".
Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.