Vijesti
Politika
Sjednica o izbornim jedinicama bez SDA i HDZ BIH
23.01.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Sjednica o izbornim jedinicama bez SDA i HDZ BIH
Klubovi poslanika SDP-a BiH i Demokratskog fronta /DF/ zakazali su za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj bi trebalo da bude razmatran zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.
Sjednici ipak neće prisustvovsti zastuonici SDA i HDZ BIH.

SDP i DF su ranije u zajedničkom saopštenju podsjetili da je prijedlog ovog zakona u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca, te da su klubovi ovih stranaka još u novembru prošle godine prikupili potreban broj potpisa za održavanje sjednice.

U ovim strankama tvrde da se predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić oglušio o zahtjeve SDP-a i DF-a, odbijajući da u predviđenom poslovničkom roku sazove sjednicu.

"Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Predstavnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH", navedeno je u saopštenju.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za 12.00 časova.

Prema Poslovniku o radu, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dužan je da na pisani prijedlog 20 poslanika o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim sazove sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga.

Ako predsjedavajući ne sazove sjednicu u predviđenom roku, potpredsjedavajući su dužni da u roku od narednih sedam dana sazovu sjednicu, a ukoliko to ne učine, 20 poslanika ima pravo da sazove sjednicu uz stručnu pomoć sekretara Predstavničkog doma.