Vijesti
Politika
Izetbegović i Vučić danas u posjeti turskom predsjedniku Erdoganu
29.01.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Izetbegović i Vučić danas u posjeti turskom predsjedniku Erdoganu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas će se susresti s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Očekuje se da će tema razgovora u palati Mabeyn u Istanbulu biti saradnja u regiji Balkana i trasa brze ceste Sarajevo-Beograd.
Član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović sastao se već sinoć u Istanbulu s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a uoči današnjeg trilateralnog sastanka Turska-BiH-Srbija na najvišem nivou.
Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin je prilikom prošlosedmične posjete Sarajevu kazao da u regiji zapadnog Balkana Turska nastoji povećati broj investicija i poboljšati bilateralne odnose.
Napomenuo je i da je između Turske i Srbije potpisano više od 20 sporazuma, najavivši da će u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiti Tursku kada bi trebalo biti razgovarano i o autocesti Sarajevo-Beograd.
Aleksandar Vučić je u nedjelju rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.
"Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine", kazao je on.