Vijesti
Politika
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
20.02.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je počela poslaničkim pitanjima članovima Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Denisa Bećirovića iz SDP-a zašto država BiH još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, koji je napomenuo da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je da je o tom sporazumu u Predsjedništvu BiH postignut dogovor između bošnjačkog i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ali ne i s hrvatskim članom Predsjedništva, te da stoga sporazum ne može biti ni potpisan, dok se ne postigne konsenzus.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti o izmjenama Izbornog zakona koje predlaže Klub poslanika SDP-a po hitnom postupku.

Izmjene predviđaju da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10 posto, koliko neki kandidat treba imati od ukupno osvojenih broja glasova neke stranke da bi ušao u zakonodavno tijelo.

Tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona unutar Interresorne radne grupe PSBiH zaključeno je da taj prag treba biti povećan sa 10 na 20 posto, ali SDP smatra da prag od 10 posto predstavlja najbolji balans između volje stranke koja formira kandidatsku listu za izbore i volje građana.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o utvrđivanju novog roka za dostavlјanje komisijskog izvještaja o izmjenama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, a kojima bi se, tvrde, osigurao transparentniji način izbornog procesa.

Predloženo je i da se izmjene Krivičnog zakona razmatraju po hitnom postupku. Saša Magazinović, poslanik SDP-a, traži da se tim izmjenama uvedu krivično-pravne sankcije za sve one koji oštećuju nacionalne spomenike u BiH.

Bit će razmatrane izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama, na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH.

Poslanici bi se trebali izjasniti o revizorskim izvještajima za deset institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu BiH, Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću