Vijesti
Politika
Generalni sekretar OSCE-a: Rizično je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona BiH
21.02.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Generalni sekretar OSCE-a: Rizično je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona BiH
Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger koji boravi u posjeti našoj zemlji izrazio je zabrinutost zbog negativne retorike političkih lidera kazavši kako se time podriva sav napredak koji je napravljen u procesu reformi i putu BiH ka EU.
Kazao je kako BiH i dalje ima probleme u segmentu obrazovanja koje treba riješiti, implementaciji ljudskih prava, borbi protiv korupcije i radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona.
"Veoma je važno istaći da je ostvaren određeni napredak u proteklim godinama u implementaciji reformske arende, ali zabrinut sam zbog polariziranog stanja. Negativna retorika političkih lidera podriva do sada ostvareni napredak i onemogućava iskorak, davanje doprinosa ostvarenju reformi i usporavanje na tom putu je nepotrebno. Potakao bih političke lidere da se više potrude da ostvare kompromise u korist građana ove zemlje i naroda", rekao je Greminger.
Kazao je kako je razgovarao sa svim učesnicima u vlasti u vezi s Izbornim zakonom te je kazao kako žali što je izostao napredak u ovom procesu koji je potreban kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda BiH.
"Stranke se moraju snažnije angažovati i dati prednost dugoročnim koristima umjesto kratkoročnoj političkoj dobiti. Potrebno je naći kompromis prije maja ove godine. Vrijeme ističe", naglasio je dodavši da bi bilo rizično ući u izbore a da se ne zna kako će implementirati izborne rezultate.
Također, osvrnuo se na posjetu školama u Vitezu i Travniku, gdje još funkcioniše sistem "dvije škole pod jednim krovom", naglasivši kako BiH ne može postati prosperitetna zemlja bez inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja bez diskriminacije.
"Djeca iz cijele BiH predstavljaju sadašnjost i budućnost i zaslužuju jednake prilike i kvalitetno obrazovanje. Nažalost, neki lideri često koriste djecu za ostvarenje političkih ciljeva. Dvije škole pod jednim krovom je bila urgentna mjera uvedena prije 15 godina i tada je imala smisla, to je bilo pragmatično rješenje. Ali 15 godina kasnije održavanjem ovog sistema betonirate segregaciju i to predstavlja rizik za nastavak diskriminacije. Mi ne možemo promijeniti sistem, ali možemo pružiti podršku vlastima ove zemlje da pronađu način uspostavljanja integriranog sistema obrazovanja koji će doprinijeti prevazilaženju međunarodne segregacije i ujedinjenu", rekao je.
Odao je priznanje srednjoškolcima Jajca koji su uspjeli spriječiti daljnje podjele otvaranjem nove škole po principu "dvije škole pod jednim krovom". Upozorio je da je dužnost lidera pronaći dugoročno rješenje.
"Obrazovanje bez političkog utjecaja je vrlo važno za prevazilaženje razlika i kvalitetno obrazovanje. OSCE je spreman i dalje pružati pomoć BiH na njenom putu ka EU", kazao je.
Kada je riječ o borbi protiv korupcije, kazao je kako su analizirali 67 okončanih predmeta u vezi s korupcijom, u što je uložen ogroman trud, te napravili niz preporuka kako bi osnažili sistem pravosuđa. Cjelokupan izvještaj "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH" bit će predstavljen danas na konferenciji Misije OSCE-a u BiH.