Vijesti
Politika
Junker, Mogerini i Han danas u Sarajevu
28.02.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Junker, Mogerini i Han danas u Sarajevu
U Bosnu i Hercegovinu, po odgovore na Upitnik, danas stižu visoki dužnosnici Evropske unije. Zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH bit će održana u Sarajevu.

Dnevni red sjednice sadrži samo jednu tačku, i to obraćanje predsjednika Evropske komisije (EK) Žan-Kloda Junkera (Jean Claude Juncker) poslanicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednici bi u svojstvu gostiju trebali prisustvovati i Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Johanes Han (Hahn), komesar Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, te šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).

Očekuje se da će Junker, koji s ostalim zvaničnicima iz EU dolazi u našu zemlju povodom predaje odgovora na Upitnik EK, govoriti o preostalim uvjetima koje naša zemlja mora ispuniti za dobivanje kandidatskog članstva u EU.

Prema informacijama iz PSBiH, očekuje se da će zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH prisustvovati oko 500 zvanica.