Vijesti
Politika
Zaštita ljudskih prava i vladavina prava prioritet za članstvo u EU
12.03.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Zaštita ljudskih prava i vladavina prava prioritet za članstvo u EU
Rješavanje pitanja pune zaštite ljudskih prava i vladavine prava prije priključenja Evropskoj uniji (EU) od krucijalnog je značaja za sve buduće članice EU, konstatirano je na sastanku ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihe Borovac i zamjenika ministra za evropske poslove Kraljevine Holandije Tisa van der Plasa (Thijs van der Plas).

Sastanku je prisustvovao i holandski ambasador u BiH Rajnut Vos (Reinout Vos).

Zamjenik ministra Van der Plas¸a istaknuo je značaj Strategije proširenja EU, napominjući da pitanje proširenja nije omiljena tema u holandskom parlamentu.

Ministrica Borovac kazala je da je ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU prvenstveno pitanje dostizanja evropskih standarda koji će se direktno odraziti na poboljšanje kvaliteta života svih građana u BiH.

Istaknula je da u BiH postoji puna opredijeljenost i predanost ispunjenju uvjeta za članstvo u EU te da nedavno dostavljeni odgovori na Upitnik Evropske komisije, kao i Strategija za proširenje EU, daju novi impuls i motivaciju za aktviniji angažman na ovom planu.

Zamjenik holandskog ministra za evropske poslove je poručio da će Holandija nastaviti podržavati BiH bilateralno, ali i kroz institucije EU, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.