Vijesti
Politika
Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH zbog nedolaska delegata iz reda Hrvata
26.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH zbog nedolaska delegata iz reda Hrvata
Zbog nedolaska delegata iz reda hrvatskog naroda prekinuta je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Parlamentarci iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda nisu se pojavili na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj je trebalo biti govora o izmjenama Izbornog zakona BiH.
"Obaviješten sam da Ljiljana Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić ne mogu prisustvovati sjednici", kazao je sekretar Doma naroda PSBiH.
Riječ je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je trebao biti razmatran po hitnom postupku, a kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces.
Predložene izmjene, koje je ranije podržao Zastupnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje videonadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.
Dom naroda PSBiH je na prošloj sjednici, nakon diskusije o zahtjevu Zastupničkog doma PSBiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda da se odgodi izjašnjenje o tom zahtjevu.
Također je tada zaključeno da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti.
Nastavak danas prekinute sjednice Doma naroda PSBiH najavljen je za 15. maj 2018. godine.