Vijesti
Politika
Uhapšen bivši komandant Armije RBiH Atif Dudaković
27.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Uhapšen bivši komandant Armije RBiH Atif Dudaković
Atif Dudaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.
Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću nakon čega se sa pripadnicima SIPA-e uputio ka Sarajevu.
Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima. Nezvanično, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH.
Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.
Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.
Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ''Sana 95'', tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim "Crvenim beretkama" Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.