Vijesti
Politika
Salem Marić: Nećemo dopustiti HDZ-u da u miru postigne ono što nije u ratu
04.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Salem Marić: Nećemo dopustiti HDZ-u da u miru postigne ono što nije u ratu
Nakon zadnjih lokalnih izbora u Mostaru, održanih već sad davne 2008. godine, SDA je s dvanaest vijećnika bila najjača politička opcija u Gradskom vijeću. Deset godina kasnije o stanju u Mostaru i pregovorima koji bi trebali donijeti nove izbore razgovarali smo s predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar Salemom Marićem.
Marić nam kaže kako je do sada održano sedam sastanaka i da je za 10. maj zakazan naredni.
"Važno je napomenuti da je GO SDA Mostar bio prvi domaćin i da smo na tom sastanku dogovorili način rada i da domaćin svakog narednog sastanka bude jedna od stranaka učesnika pregovora. SDA je tim potezom isključila sve špekulacije o dogovorima iza zatvorenih vrata i cijeli proces učinila potpuno transparentnim. U startu smo pokazali da želimo postići dogovor koji će biti u interesu svih, bez podjela, diskriminacija, dominacije jednih nad drugima, trećim... Na tom prvom sastanku smo usvojili sedam zaključaka koji su bili osnov za naredne razgovore. Posebno treba istaći tri zaključka koja su usvojena konsenzusom, da je Mostar jedinstvena koherentna multietnička jedinica lokalne samouprave sa nižim nivoom organizovanja, da odluku Ustavnog suda treba riješiti u potpunosti što znači i izmjene dva člana Izbornog zakona, a i izmjene određenih članova Statuta Grda Mostara koji su tretirani u odluci Ustavnog suda i da na bazi dosadašnjeg saznanja o manjkavosti Statuta poboljšamo određene stvari", kaže na početku razgovora Marić.
Dodaje kako je tada usvojeno i da izmjene Izbornog zakona koje se odnose na Mostar treba rješavati posebno, a ne u sklopu ostalih izmjena Izbornog zakona koji dogovaraju vrhovi stranaka.
"Do sada smo poštujući ove zaključke i velikim stepenom kompromisa koje su pokazale sve stranke postigli visok stepen usaglašenosti kad je u pitanju model kojim bi se riješio broj gradskih područja i broj vijećnika koji se bira iz njih. Također, postignut je dogovor o rješenju glasača iz Centralne zone, i na ovaj način bi glasači iz Centralne zone imali i aktivno i pasivno biračko pravo. Trenutno smo ušli u razgovore o izmjenama Statuta Grada Mostara i mislim ako se postigne kompromis koji je u dosadašnjim razgovorima postignut da smo blizu rješenja kompletne odluke Ustavnog suda koji se odnosi na Mostar", nastavio je.
Nema "švedskog stol"
SDA je dostavio svoj prijedlog koji bi se članovi Statuta trebali mijenjati, a ono najvažnije zašto se zalažu u izmjeni Statuta je uvođenje pozicije dogradonačelnika ili pojačanje nadležnosti glavnog savjetnika, pojačanje nadležnosti gradskih područja i komisija gradskih područja i uvođenje mjesnih zajednica jer jedino Mostar Statutom nije definisao mjesne zajednice.
"Zabrinjava me jedino što neke od stranaka u razgovorima insistiraju samo na izmjeni Izbornog zakona, a da novo Gradsko vijeće donese izmjene Statuta što je po nama nezakonito i neustavno, jer odluka Ustavnog suda se treba provesti u potpunosti. Potpuno rješenje Mostara se ne može tretirati parcijalno na principu tzv. švedskog stola s kojeg bi neko uzimao samo ono što mu odgovara. To je sveobuhvatno pitanje koje se treba kvalitetno uraditi, poštujući evropske vrijednosti, konvencije o zaštiti ljudskih prava, prava manjina, ostalih... Jedino na tragu takvih postulata možemo gledati u prosperitetni Mostar u nadolazećim godinama. Uređenje grada na kojem sada radimo ne treba da bude prelazno rješenje koje će generirati nove krize zbog svoje nedorečenosti. Ako budemo išli u tom pravcu građanima Mostara pravimo nepotrebne dodatne probleme. Neke od stranaka staju u zaštitu OHR-a uz izgovor da OHR neće ništa nametati. Naš prijedlog je da politički subjekti u Mostaru postignu politički dogovor, a način njegove implementacije neka riješi ko je za to nadležan. Da li je to OHR, Parlament BiH ili Ustavni sud, to će se utvrditi poslije postignutog političkog dogovora. Mislim kad se postigne dogovor da se OHR neće moći izvući iz ovog njihovog problema. Svakako, ovo je Statut koji je nametnuo OHR. Visoki predstavnik koji je ugasio rad Gradskog vijeća Mostara pa neka nam sada pomogne u provođenju rješenja koje mi postignemo", izjavio je Marić.
Ako se ovo sve desi kako smo predvidjeli, nastavio je, nadam se da bi se izbori u Mostaru mogli održati do kraja ove godine.
"Kao što znate Statut Grada Mostara je nametnut od visokog predstavnika i osporavan je pred Ustavnim sudom BiH više puta od strane predstavnika Hrvata. Ovaj Statut nije nikada usvojen u Gradskom vijeću Mostara, pa smo smatrali da je ovo prilika da se postigne dogovor političkih stranaka za dugoročno rješenje Statuta naravno uzimajući u obzir sve specifičnosti Mostara koji je bio i dio Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Naši zahtjevi se odnose na potpunu ravnopravnost svih naroda i građana Grada Mostara. Smatram da treba pojačati nadležnosti gradskih područja kako bi gradska administracija bila bliža građanima što je rekao i PIC u svome komunikeu", pojasnio je Marić.
Dogradonačelnik ili glavni savjetnik s pojačanim ovlaštenjima
SDA smatra da se u Statutu treba precizirati pozicija mjesne zajednice jer Mostar je jedini grada koji nema regulisano postojanje ove jedinice lokalne samouprave.
"Statutom je, zaista, predviđeno dosta mehanizama zaštite, jedino su gradonačelniku data velika ovlaštenja i smatramo da je neophodno uvesti poziciju dogradonačelnika sa istim ovlaštenjima ili rotaciju gradonačelnika svake četiri godine. Ako i ovo nije prihvatljivo možemo razgovarati o pojačanim nadležnostima glavnog savjetnika", pojasnio je poziciju SDA u pregovorima.
Zanimalo nas je koji je osnovni problem pregovora, zbog čega nema dogovora te je li razlog sadržan u HDZ-ovoj trenutnoj poziciji koja podrazumijeva imanje gradonačelnika i izvršnu vlast ili pak u insistiranju da se samo razgovara o presudi Ustavnog suda.
"Svakako da se HDZ-u ne žuri sa rješenjem, jer ima svu vlast u Gradu Mostaru i iz tog razloga iznose neprihvatljive zahtjeve kao da se treba postići dogovor samo o izmjeni dva člana Izbornog zakona, a ne dirati u Statut. Mišljenje većine pravnih stručnjaka iz oblasti Ustavnog prava je da bi izbori u Mostaru bili zakoniti neophodno je promijeniti i određene članove Statut jer broj i granice izbornih jedinica, te sastav Gradskog vijeća isključivo određuje Statut Grada Mostara, a izborni postupak se reguliše Izbornim zakonom BiH te se bez prethodnih izmjena Statuta Grada Mostara koji će definisati broj i granice izbornih jedinica, te sastav Gradskog vijeća ne može izmijeniti ni Izborni zakon", kaže Marić.
O Mostaru treba odlučivati samo u Mostaru
Za ovakvo stanje isključivo je odgovornost na OHR-u, nastavlja Marić, odnosno visokom predstavniku koji je svojom odlukom (pismu vijećnicima) zaustavio rad Gradskog vijeća Mostara i dao svu vlast u ruke gradonačelnika, koji je također izabran iz reda vijećnika.
"Zato mislim da OHR mora ispraviti svoju grešku ako političke partije postignu dogovor da mora reagovati, jer to ne bi bila nova odluka već samo dopuna odluke u onim dijelovima koji su proglašeni neustavnim. Druga dimenzija, tačnije drugi dio problema koji ste naveli u pitanju je i nametanje Mostara od strane HDZ BiH u tzv. paket, tačnije kontekst želja koje ta stranka pokušava politički ishoditi na nivou FBIH i BiH po raznim političkim osnovama. Uređenje Mostara je često predmet ucjena HDZ BiH. SDA sa druge strane pitanje uređenja Mostara želi spustiti tamo gdje mu je i mjesto, na lokalni nivo. O Mostaru se treba razgovarati i odlučivati u Mostaru. Zbog takvih naših stavova SDA je prethodnih godina trpjela velike pritiske javnosti i međunarodne zajednice jer nismo dozvolili nametanje rješenja koja nisu u interesu ljudi koji ovdje žive", kazao je.
Kako SDA primarno štiti interese Bošnjaka, zanimalo nas je u tom kontekstu što je prioritet kad su pregovori za Mostar u pitanju.
"Činjenica je da je SDA stranka koja je po svom Statutu i opredijeljenju bošnjačka stranka i mi smo na to ponosni. Međutim, pokažite mi primjer sredine u kojoj je SDA ugrozila ljudska prava drugih. Ja vam jednostavno mogu nabrojati dosta sredina u Hercegovini, FBiH i RS gdje su prava Bošnjaka i ostalih ugrožena. Od Stoca, Čapljine, Prozora... U Mostaru se pored Bošnjaka, SDA zalaže za jednakopravnost i drugih naroda. Prijedlozi naših rješenja uređenja grada štite interese svih koji žive u Mostaru. Zar primjer iz Skupštine HNK i pokretanju inicijative od strane SDA o jednakopravnosti Srba to ilustrativno ne pokazuje. Zbog takvih stavova koje zagovara SDA, sve je više podrške građana koji nas podstiču da istrajavamo na takvim principima. Ja smatram da se u Mostaru treba postići dogovor s kojim ćemo svi biti zadovoljni i koji garantuje punu ravnopravnost svih naroda i svih građana Mostara. Mi moramo voditi računa i vodit ćemo da Bošnjaci koji su bili većina u Mostaru po popisu iz 1991. godine ne dožive sudbinu koja im je bila namijenjena na ovim prostorima od strane oba agresora. Ne može se dozvoliti da oni koji su osuđeni za UZP budu nagrađeni i da ono što nisu uspjeli postići ratom dobiju u miru. Mi na to nikada nećemo pristati, ali ćemo istrajati na punoj ravnopravnosti svih građana Grada Mostara", odgovorio je.
Kaže nam i kako je svakim danom izraženiji problem nedostatka Gradskog vijeća.
"Ovi projekti koji se trenutno rade u Mostaru su uglavnom dogovoreni i usvojeni u zadnjem sazivu Gradskog vijeća ili ih finansiraju viši nivoi vlasti. Neke nadležnosti Gradskog vijeća se pokušavaju prenijeti na nivo Kantonalne skupštine kako bi se tamo, gdje je moguće zakonski omogućilo investitorima da ulažu ili da se pojedini projekti pokrenu. Veliki broj privrednika koji dođu u Mostar u namjeri da investiraju kad se upozna sa činjenicom nepostojanja Gradskog vijeća i ne mogućnosti brze realizacije poslovnih planova, odustaje od investicija i ide u druge općine gdje to može realizovati jer kapital ne može čekati formiranje Gradskog vijeća. Na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća usvojen je veliki broj regulacionih planova i izmjena i dopuna prostornog plana Grada Mostara čime su se stvorili uslovi za brži razvoj Grada. Nažalost, za realizaciju tih projekata morat će se čekati novo Gradsko vijeće", izjavio je Salem Marić.
Primjetan je rezultat našeg rada
Zanimalo nas je i kako ocjenjuje trenutno stanje u Mostaru, da je primjetan napredak niza institucije, kao što su Narodno pozorište, Centar za kulturu, Univerzitet te šta se može dalje očekivati.
"Drago mi je da je taj napredak prepoznat, SDA je uložila maksimalnu energiju u revitalizaciju ustanova koje su bile simboli Mostara. Mostar je u turističkoj ekspanziji, posebno me raduje činjenica da će se nakon skoro trideset godina obnoviti hoteli Ruža i Neretva koji su arhitektonski biseri i svojevrsni toponimi Mostara. Pored navedenih institucija dodao bih još Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić i FK Velež. Od kapitalnih ulaganja tu je svakako vjetropark u Podveležju, poslovna zona Gajevi, plato Sjevernog logora tek treba da postane veliko gradilište, izgradnja kolektora je u završnoj fazi. U svim ovim projektima koje smo mi odredili kao prioritet za opstojnost Bošnjaka na ovim prostorima veliku pomoć smo imali od viših nivoa vlasti, a posebno Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i svakako našim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem. Također smo pokrenuli s našim ustanovama za kulturu, veliku već sad prepoznatljivu manifestaciju Mostarsko kulturno ljeto, koje svake godine donosi nove sadržaje", izjavio je.
Bez obzira na lokalne izbore u Mostaru održavanje općih ipak nije upitno. Zanimalo nas je šta SDA očekuje na ovom području i kako procjenjuje šanse Stranke, odnosno izborni rezultat u Hercegovini.
"Nadam se da smo svojim zalaganjem i borbom za jednakopravnost na području Hercegovine opravdali povjerenje naših glasača. Da su prepoznali našu borbu za punu ravnopravnost Bošnjaka na ovim prostorima. Uspjeli smo stabilizovati sve ključne institucije kod Bošnjaka u oblasti kulture, sporta, zdravstva, pa i socijale. Po pitanju obilježavanja značajnih datuma i manifestacija od interesa za Bošnjake sve smo to podigli na jedan zavidan nivo i dalje ćemo se posvetiti u potpunosti jačanju pozicije Bošnjaka na ovim prostorima. Siguran sam da će građani prepoznati naše napore i naše rezultate u jačanju jedine nam domovine. Vjerujem da svoj glas neće dati onim strankama koje imaju veoma kratak rok upotrebe i koje njihovi predsjednici osnivaju samo radi ostvarenja svojih ličnih interesa koje nisu moglo ostvariti kroz SDA. Do sada se je pokazalo u praksi samo sa jakom SDA jaka je i BiH. Siguran sam u izbornu pobjedu SDA posebno u HNK", kazao je na kraju našeg razgovora Salem Marić, predsjednik SDA Mostar.