Vijesti
Politika
U BIH dnevno uđe 150 ilegalnih migranata, donose se hitne mjere
15.05.2018. 12:00
Izvor: 24sata.info
U BIH dnevno uđe 150 ilegalnih migranata, donose se hitne mjere
Broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH iz mjeseca u mjesec se povećava i dostigao je broj oko 150 dnevno, zbog čega će Vijeće ministara sutra usvojiti akcione planove za njihov što hitniji prihvat i zbrinjavanje uz poštovanje svih međunarodnih konvencija, rečeno je nakon sastanka Koordinacionog tijela za pitanje migracija.
Ističući da je početkom maja ruta migracija koja vodi preko BiH postala posebno interesantna i da je broj dnevnih ulazaka sa 60 dnevno prešao 100 predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je da BiH želi da zadrži human odnos prema migrantima, ali i bezbjednost.

Zvizdić je na konferenciji za novinare rekao da se ilegalni migranti dominantno nalaze na području Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH.

Potrebno je pronaći adekvatan smještaj za trenutne i buduće migrante", izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara u Sarajevu, dodavši da BiH trenutno raspolaže objektima u kojima ima slobodnih mjesta za humani smještaj ilegalnih migranata koji su trenutno na otvorenom.

Prema njegovim riječima, BiH će u vezi sa migrantskom krizom nastaviti rad sa zemljama u okruženju - Srbijom i Crnom Gorom, poboljšati kontrolu granice te materijalno i kadrovsko ojačati Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima.

On je najavio da bi Savjet ministara na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu trebalo da usvoji akcione i druge planove sa preciznim aktivnostima, nosiocima i rokovima za njihovu realizaciju u vezi sa suočavanje sa migrantskom krizom.

Zvizdić je dodao da se u tome očekuje pomoć organizacija EU i UN poput one kada su se sa migrantskom krizom suočili Srbija i Makedonija - stručnu, tehničku, ali i finansijsku za izgradnju smještajnih kapaciteta, pružanje zdravstvene zaštite, obezbjeđivanje obrazovanja.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara ovo ministarstvo ponuditi da se vrata izbjegličkog centra u Salakovcu otvore za ilegalne migrante, u prvom redu za porodice sa djecom i djecu bez roditeljskog staranja.

"Ponudićemo da se ovaj izbjeglički centar pretvori u privremeni centar za tražioce azila", rekla je Borovčeva navodeći da je Salakovac spreman da odmah smjesti 296 lica.

Ističući da je za zbrinjavanje ilegalnih migranata potrebna međunarodna pomoć, Borovčeva je najavila da će BiH aktivirati fond za migrante kojem je pristupila krajem 2016. godine i tako povući značajna sredstva iz ovog Fonda.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je ova služba u stanju da registruje sve ilegalne migrante.

Konsultativnom sastanku u vezi sa migrantskom krizom koji je sazvao Zvizdić prisustvovali su ministri i zamjenici resornih ministarstava BiH, ombudsmani BiH, predstavnici Granične policije i Službe za poslove sa strancima te ambasador SAD Maureen Cormack, predstavnici ambasada Njemačke, Italije i Grčke te Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ i UNHCR-a.