Vijesti
Politika
SDA u petak odlučuje o načinu izbora kandidata za Predsjedništvo BiH
16.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
SDA u petak odlučuje o načinu izbora kandidata za Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u petak će se očitovati o načinu izbora kandidata ove stranke za Predsjedništvo BiH na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u našoj zemlji.
Pred članovima Predsjedništva SDA u petak će se naći zaključak Kadrovske komisije SDA koja je predložila da kandidata za člana Predsjedništva BiH bira 26. maja Konvencija SDA tajnim glasanjem.
adrovska komisija dostavila je vrhu stranke i listu četiri potencijalna kandidata za Predsjedništvo BiH, a od kojih bi Konvencija tajnim glasanjem izabrala samo jednog. Riječ je o Denisu Zvizdiću, Sebiji Izetbegović, Safetu Softiću i Šefiku Džaferoviću.
Sistemu takozvane "liste" usprotivio se potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jasno ističući kako smatra da bi Konvenciji SDA trebalo biti dostavljeno samo jedno ime, odnosno da se izbor kandidata za Predsjedništvo BiH vrši aklamacijom (bez pojedinačnog glasanja).
"Mi, naravno, još uvijek govorimo o konformističkom prijedlogu Kadrovske komisije SDA koji nije praćen bilo kakvim razložnim kriterijima ili analizom kandidatura s terena. Zbog toga ne bih želio prejudicirati odluku Predsjedništva SDA, ali smatram da Predsjedništvo treba preuzeti statutarnu nadležnost i odgovornost i predložiti samo jednog kredibilnog kandidata od ponuđenih, kojeg ćemo svi podržati i koji će biti proglašen i promoviran na predstojećoj stranačkoj konvenciji", rekao je Zvizdić.
Javnost u BiH pomno prati dešavanja vezana za moguću kandidaturu Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, za člana Predsjedništva BiH.
Naime, funkcioneri SDA već godinu dana demantuju spekulacije o mogućoj kandidaturi Sebije Izetbegović, navodeći kako ona uopće nema ambicije da bude kandidatkinja na ovogodišnjim izborima.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je u nekoliko navrata rekao kako je priča o kandidaturi njegove supruge krenula od nekih spinova u Sarajevu koji su trebali baciti kost u SDA.
"S obzirom na to da su nju previše napadali i dovodili u pitanje postigli su suprotne efekte. Sad je dio naroda tu stvar shvatio ozbiljno tako da sada od ozbiljnih ljudi počinjem dobijati takve prijedloge. Mislim da su to neozbiljne stvari. SDA ima procedure kada je riječ o kandidaturama njenih članova, a u prvi plan će svakako izaći seniori", rekao je Izetbegović u februaru ove godine.
Zanimljivo je da Sebija Izetbegović od organa SDA nije tražila da skinu njeno ime s liste potencijalnih kandidata za Predsjedništvo BiH na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.