Vijesti
Politika
Zvizdić: Nećemo dozvoliti ilegalne prelaske granice, BiH će uputiti note Srbiji i Crnoj Gori
17.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Zvizdić: Nećemo dozvoliti ilegalne prelaske granice, BiH će uputiti note Srbiji i Crnoj Gori
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas kako će BiH zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz.
"Nećemo dozvoliti prelazak migrantima preko ilegalnih prijelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom", rekao je Zvizdić.
On je na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao kako najviši procent migranata (30 posto) dolazi iz Sirije i da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom i u konačnici Hrvatskom.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da su aktuelne tri rute i to jedna prema Bijeljini, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća prema Trebinju.
"Najdominantnija je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu", kazao je Zvizdić.
Istakao je da je Koordinacioni štab kojim upravljaju državne institucije sada u funkciji te da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen u skladu s prijedlozima nižih nivoa vlasti. Njime je predviđeno da se Graničnoj policiji BiH dodjele i policijski službenici drugih agencija.
"Zaustavit ćemo protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz. Idemo u tri prvaca, da očuvamo nivo humanosti, zatim sigurnost i poštivanje naših zakona i međunarodnih pravila", rekao je Zvizdić.
Zaključio je kako će BiH poslati note Srbiji i Crnoj Gori u vezi s pokušajima da određene grupe migranata preusmjere u našu zemlju.
"Poslat ćemo note Srbiji i Crnoj Gori da smo upoznati o situaciji u tim zemljama da se rasformiraju migracioni centri i da se organizovano institucionalno, ali i neorganizovano preko različitih kriminalnih grupa velike grupe migranata prebacuju u BiH, kako bi zajedno s njihovim institucijama zaustavili te trendove", rekao je Zvizdić.