Vijesti
Politika
Počela vanredna sjednica Udarne grupe nakon što je MUP HNK zaustavio konvoj s migrantima
21.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Počela vanredna sjednica Udarne grupe nakon što je MUP HNK zaustavio konvoj s migrantima
U zgradi Tužilaštva BiH počela je vanredna sjednica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH nakon problema koje je prouzrokovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK prilikom prebacivanja migranata iz Sarajeva u Salakovac prije tri dana.
Na sastanak su pozvani zvaničnici relevantnih institucija BiH i međunarodnih organizacija, a u cilju što bržeg riješavanja problema vezanih za povećan broj migranata na području BiH.
Kako javlja reporter Klix.ba, na sastanak nije došao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.
Sjednicu je u petak zakazala v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić nakon što je pet autobusa s migrantima zaustavljeno na Ivan-sedlu i iz Hercegovačko-neretvanskog kantona vraćeno na teritoriju Kantona Sarajevo.
Poslije nekoliko sati blokade, konvoj s preplašenim migrantima je nastavio prema Izbjegličkom centru u Salakovcu kod Mostara.
Podsjetimo, dežurni tužilac Tužilaštva BiH je u petak informisan od SIPA-e o situaciji i problemu vezanom za zaustavljanje konvoja s migrantima u blizini Konjica od policije MUP-a HNK, nakon čega je dežurni tužilac dao instrukcije za vršenje potrebnih provjera u vezi sa svim okolnostima ovog događaja, kako bi se navedena situacija što prije razriješila.
"Iako je v. d. glavne tužiteljice predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionog sastanka koji je održan prošlog ponedjeljak u Vijeću ministara", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.