Vijesti
Politika
Ashdown poručio Briselu: Zabranite Srbima iz RS-a korištenje pasoša Srbije sve dok BiH ne uđe u EU
24.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Ashdown poručio Briselu: Zabranite Srbima iz RS-a korištenje pasoša Srbije sve dok BiH ne uđe u EU
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown upozorio je Evropsku uniju da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izolira BiH. U slučaju da Srbija uđe u EU prije BiH, Ashdown je zvaničnom Briselu predložio da onemogući bosanskim Srbima da koriste pasoše Srbije sve dok naša zemlja ne ispuni sve uvjete za pristupanje u EU.
Britanski mediji pišu kako je Ashdown izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izolira BiH.
On je istakao da bi pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo stopirati reforme u BiH i u konačnici pretvoriti našu zemlju u konačni cilj država poput Turske i Rusije.
"Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopće neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH", rekao je Ashdown.
Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izoliran i okružen neprijateljima isto kao i 1992. godine.
"Evropska unija, koju podupiru zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića", poručio je Ashdown.
Britanski Express navodi da EU planira primiti u članstvo Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.
"Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolirani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim kako onda to neće značiti povratak u sukobe", kazao je Ashdown.
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini također je rekao da bi Brisel mogao izbjeći novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uvjete potrebne za pristup.
"Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, a koja se pridružila EU, može doći u Evropu na temelju njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU", predložio je Ashdown.
Zaključio je riječima da je uvjeren kako u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.