Vijesti
Politika
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće između zemalja
28.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće između zemalja
Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji na čelu s Nigelom Evansom sastala se sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji.
Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji Nenad Lalić rekao je da je Velika Britanija važan vanjskopolitički partner BiH te da je na današnjem sastanku bilo govora o ekonomskoj saradnji i pojednostavljenju viznog režima između BiH i Velike Britanije.
"Očekujem da će se naši gosti ugodno osjećati u BiH i da će ponijeti dobre utiske. Zahvaljujem se Velikog Britaniji na svakoj mogućoj pomoći i saradnji", rekao je Lalić.
Predsjedavajući delegacije Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji Nigel Evans kazao je kako je Delegaciji Velike Britanije veliko zadovoljstvo što se danas nalazi u Sarajevu.
On je podsjetio da je i britanski parlament dvodomni i da se danas u BiH nalaze predstavnici oba doma. Kako kaže, oni imaju mogućnost da u zvaničnom Londonu prenesu utiske iz BiH.
"Bilo je nekoliko pitanja o kojima smo razgovarali, posebno o olakšavanju viznog režima. O tome ćemo razgovarati večeras i s našim ambasadorom u BiH", rekao je Evans dodajući kako je BiH magnet za britanske turiste.
Pozvao je građane BiH da posjete Veliku Britanije dodajući kako se nada da ih vizne poteškoće neće u tome ograničavati.
"Jučer smo obilazili Sarajevo i vidjeli smo dosta toga, uključujući i sve ono s čim se zemlja suočavala tokom rata", kazao je Evans.
On je rekao da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu te da je njegova zemlja i dalje zainteresovana za saradnju.
"Ja sam predsjedavajući Komisije za međunarodnu trgovinu i Ujedinjeno Kraljevstvo će prvi put samostalno moći da potpisuje međunarodne sporazume. Jedna od zemalja koja je od interesa je i BiH. Pričali smo o povećanju usluga iz turizma, metalne industrije i poljoprivrede", rekao je Evans.
Britanska delegacija posjetit će Banju Luku i Mostar, a Evans je siguran kako će ova posjeta pomoći da pronađu još ideja u kojima Velika Britanija i BiH mogu sarađivati.
On je rekao da će parlamentarna delegacija sve što čuje u BiH prenijeti premijerki Velike Britanije dodajući da je njegova zemlja i dalje zainteresovana za ovu regiju i generalno BiH.
Na pitanje o tome zbog čega je u posljednje vrijeme primjetan povećan interes Velike Britanije za BiH, Evans je odgovorio da samo tako izgleda jer je Velika Britanija od ranije zainteresovana za saradnju.
"Mi planiramo praviti trgovinske sporazume sa zemljama svijeta. Šefovi vlada će se u junu sastati u BiH i tema razgovara bit će demokratski izazovi. Mi ćemo u septembru biti domaćini konferencije na parlamentarnom nivou", rekao je Evans.