Vijesti
Politika
Međunarodna zajednica: Još uvijek nema dogovora o Izbornom zakonu, a i vremena je sve manje
05.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Međunarodna zajednica: Još uvijek nema dogovora o Izbornom zakonu, a i vremena je sve manje
Predstavnici međunarodne zajednice su nakon današnjeg sastanka s liderima bh. stranaka, u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, poručili da još uvijek predstoji dosta posla, ali da ohrabruju političare da nastave s pregovorima. Konkretnih rješenja nema, a razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak.
O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
Šef Delegacije Evropske unije Lars-Gunnar Wigemark kazao je da su nastavili sa konkretnijim pristupom za koji je uvjeren da će omogućiti provedbu izbornih rezultata.
"Kako provesti odluku Ustavnog suda u vezi s izborom delegata u Dom naroda? Na to se trebaju fokusirati politički lideri, još uvijek je dosta posla. Bitno je nastaviti raditi u narednim danima, vremena nema. To je, naravno, nešto što je bitno i u kontekstu vladavine prava, pa i provedbe izbora", kazao je Wigemark.
Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.
Prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Evropskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.
Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju.
Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je da ohrabruju političke lidere da dođu do rješenja, ali da, za koje god se rješenje odluče, mora biti rješenje Bosne i Hercegovine.
Lideri bh. političkih stranaka su nakon sastanka poručili da je na ovom sastanku, kao i dosad, svako iznosio svoje argumente već ranije ponavljane.
''Dogovorili smo da budemo optimistični'', rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.
Podsjećamo, predstavnici Stranke demokratske akcije BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH se već drugi dan sastaju sa predstavnicima Venecijanske komisije. Sastanak se odvija u sjedištu Delegacije Evropske unije.