Vijesti
Politika
HSP: Novi mandat Čovića u Predsjedništvu BiH dovest će do podjele države
18.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
HSP: Novi mandat Čovića u Predsjedništvu BiH dovest će do podjele države
Predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nikako ne treba dobiti novi mandat u Predsjedništvu BiH jer provodi prosrpsku politiku, saopćeno je iz Hrvatske stranke prava (HSP).
Iz ove stranke navode da će Čović ukoliko bude ponovno reizabran dovest do podjele BiH i novog egzodusa Hrvata iz BiH kakav nije zapamćen niti u vrijeme vojskovođe Eugena Savojskog.
"U dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodigom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ima zadatak opstruirati sve integracijske projekte na državnoj razini te oslabiti Federaciju BiH kako bi se model pokazao nefunkcionalan, a zauzvrat mu je obećan neki 'mini entitet'. Međutim problem je što su Hrvati kao najmalobrojniji, i najviše stradali u Domovinskom ratu, pa i poraću, odlučili 'trbuhom za kruhom' otići iz BiH tako da će taj projekt u konačnici dobro doći za srpski narod u BiH ali ne i hrvatski puk. Čovićeva politika je dovela do poratnog egzodusa 200.000 Hrvata iz BiH u Hrvatsku i europske zemlje, a ukoliko nastavi sa prosrpskom politikom, dovest će nas Hrvate u BiH u status nacionalne manjine. Ukoliko Hrvati izgube status konstitutivnog naroda, neće dobiti niti mogućnost da pregovaraju o tom obećanom 'virtualnom entitetu'. Zbog toga se pitamo zašto smo mi Hrvati ratovali i zašto smo se borili?!", piše u saopćenju.
Dalje se ističe da je srpska politika krajnje licemjerna jer preko predsjednika Čovića traže da Srbi postanu konstitutivan narod u Federaciji BiH, a isto ne osiguravaju u svom teritoriju Republici Srpskoj.
"Gledajući po Mirovnom sporazumu iz Daytona, BiH je zajednička i krovna država u koji sva tri naroda imaju ista prava. Tamo nema konstitutivnosti i budući da Dodik stalno tvrdi da se drži Daytonskog mirovnog sporazuma i da je to 'sveto slovo', pitamo se zašto u ovom slučaju insistira na konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH. Odgovor je vrlo jasan, Dodik preko Čovića zavađa Bošnjake i Hrvata u Federaciji BiH, i traži konstitutivnost za Srbe po kantonima kako bi sutra moga zaustaviti, vitalnim nacionalnim interesom, i obećani 'hrvatski entitet' u kantonima sa hrvatskom većinom.S druge strane jača Republiku Srpsku i utvrđuje granice tog entiteta, koji je nastao otimanjem hrvatske zemlje najviše u Posavini i protjerivanjem nesrpskog življa. Također, takvom politikom želi prebaciti probleme iz RS-a gdje su oni najviše izraženi i gdje se treba boriti za prava Bošnjaka i Hrvata, na teritorij Federacije BiH koji je svijetli primjer Daytonskog sporazuma i potpune integracije Bošnjaka i Hrvata", navode iz HSP-a.
Zaključuju da su u cijelom procesu Hrvati opet izigrani i prevareni, jer rade za tuđe interese i narode, a ne za sebe i svoj narod. Kako kažu, hrvatski dužnosnici i političari trebaju raditi za hrvatsku stvar, a ne biti vazali bilo Sarajevu bilo Banjoj Luci.
"Ako smo već ratovali za druge, možemo sada progledati i početi raditi za dobrobit hrvatskog puka u BiH. Nepromišljeni avanturist Eugen Savojski (18. stoljeće) spaljivanjem Sarajeva i odlaskom iz BiH poveo je sa sobom mnoštvo hrvatskog odnosno katoličkog puka tako da je u BiH ostalo najmanje Hrvata u povijesti ovih krajeva, i danas kao da se povijest ponavlja", navodi se u saopćenju HSP-a koje potpisuje predsjednik ove stranke Nikola Raguž.