Vijesti
Politika
Proevropski blok će imati dva bošnjačka kandidata: Ahmetović i Čavka u utrci za potpredsjednika RS-a
21.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Proevropski blok će imati dva bošnjačka kandidata: Ahmetović i Čavka u utrci za potpredsjednika RS-a
Kandidati proevropskog bloka za potpredsjednika RS-a na predstojećim izborima bit će Sadik Ahmetović i Admir Čavka iz reda bošnjačkog naroda te Jozo Barišić iz reda hrvatskog naroda, potvrđeno je danas u Banjoj Luci.
Ranije je najavljeno kako će kandidati biti isključivo Sadiković i Barišić, ali kao što je i spekulisano na spisak je zvanično dodat poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka.
Kako je na konferenciji za medije kazao potpredsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Enes Suljkanović, Proevropski blok računa na najmanje 33.000 glasova koji će osigurati prisustvo koalicije u Republici Srpskoj, uključujući i jačanje u samoj Narodnoj skupštini RS-a.
Pored Suljkanovića, na konferenciji za medije u Banjoj Luci govorio je i Ahmetović, a kako bi kristalizirao svoju sliku za predstojeću borbu za potpredsjednika RS-a.
"Dobro poznajem političke prilike u BiH. Imam najveće iskustvo i od prethodnih kandidata. Nikada nisam bio lokalista i u budućnosti ću pokušati kao potpredsjednik RS-a predstavljati sve građane BiH. Zbog iskustva koje imam mogu napraviti više nego moji prethodnici, a posebno zbog mojih odnosa s ljudima koji vode političke stranke u BiH i predstavljaju važne faktore u Briselu. Naprimjer, u narednom periodu ćemo riješiti pitanje bosanskog jezika u RS. Treba razgovarati, potreban je dijalog i time možemo riješiti sve što je problem kako bismo unaprijedili život građana", zaključio je Ahmetović.
Podsjećamo, predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Narodne stranke Radom za boljitak, Hrvatske stranke BiH, Naše stranke i Nezavisnog bloka potpisali su politički akt kojim su potvrdili opredjeljenje za zajednički nastup na oktobarskim izborima ove godine.