Vijesti
Politika
Lidija Bradara zakazala vanrednu sjednicu Doma naroda o izbornim jedinicama u FBiH
16.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Lidija Bradara zakazala vanrednu sjednicu Doma naroda o izbornim jedinicama u FBiH
Predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je vanrednu sjednicu tog zakonodavnog tijela na kojoj će se raspravljati i glasati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.
Sjednica će biti održana u četvrtak, 19. jula, u 13 sati. Bradara je sjednicu Doma naroda zakazala gotovo mjesec dana nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio ovaj zakon.
U prethodnom periodu bilo je niezvjesno da li će Bradara, kao članica HDZ-a koji se od početka protivi ovom prijedlogu zakona, uopće zakazati sjednicu. Ipak, to se desilo jer je i po poslovniku to bila dužna učiniti.
Da li će ovaj zakon biti usvojen ostaje da se vidi, a podsjetimo, njegovim usvajanjem bi bio riješen problem provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić, jer bi se definisao način izbora delegata u Dom naroda.
Podsjetimo Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH podržali su klubovi zastupnika SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i Naša stranka.
Zakon uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.
Upravo u skladu s tom ustavnom odredbom te s drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda. Osim toga, predloženo je da se ovim zakonom omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH.