Vijesti
Politika
Srđan Puhalo: Politika se svela na predizbornu kampanju, slogani su jedra aktivnosti
24.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Srđan Puhalo: Politika se svela na predizbornu kampanju, slogani su jedra aktivnosti
Stranačke mašinerije, odnosno radna tijela zadužena za predizbornu kampanju, polako se zahuktavaju i vrše sve potrebne pripreme za posljednjih 30 dana uoči oktobarskih izbora, smatra socijalni psiholog i publicista Srđan Puhalo. On je u razgovoru za Klix.ba kazao da se politika u BiH svela na predizbornu kampanju.
"Realno, imamo kampanju sve vrijeme. Politika se svela na to, a ne na funkcionisanje društva, države, entiteta i rješavanje problema", smatra Puhalo.
Stranke polako predstavljaju kandidate, a oni već obilaze građane i šire ideju programskih ciljeva. Slogani predizbornih kampanja mjesecima će vrebati građane iz svih uglova, a Puhalo smatra da će oni biti jedro koje će pokriti sve aktivnosti i koje treba prenijeti poentu njihove buduće politike.
"Vrlo mi je jasna situacija na osnovu slogana ko je na vlasti, a ko je u opoziciji, odnosno kako će predstaviti sebe, odnosno svoju poziciju danas.
Na programskom skupu Stranke demokratske akcije krajem marta ove godine iza govornika je stajao natpis "Snažna SDA, jača BiH".
"S jedne strane neće da govore gdje su loši, a to je ekonomija, natalitet, odlazak ljudi... Oni potenciraju državnost i misle da je to ono što može reći za šta se zalažu, a s druge strane prikriti sve što može predstavljati problem", kaže Puhalo.
Vladajuća stranka u Republici Srpskoj SNSD predizbornu kampanju će voditi pod sloganom "Pod zastavom Srpske".
"To nije predizborni skup, to nije predizborno vrijeme. To je slogan za predratno vrijeme, kada se moramo staviti pod jednu zastavu i braniti interese Srba s njima na čelu. Nema tu onoga što može da im šteti, ali oni tu stavljaju na prvo mjesto interese RS-a, a sve ostalo je manje važno", govori Puhalo.
Srpska demokratska stranka (SDS), inače opozicija u entitetu Republika Srpska, koju vladajući SNSD optužuje da su izdajnici u institucijama BiH gdje se nalaze u vladajućoj strukturi, u predizbornu kampanju ući će pod sloganom "Vratiti Srpsku narodu". Zajednička parola Saveza za promjene bit će "'Dan pobjede Srpske".
"Oni potenciraju tu otuđenost vlasti u RS-u od građana, od realnih problema i od utjecaja građana na odlučivanje u RS-u. Oni se predstavljaju kao garant da će sve biti drugačije kada oni dođu na vlast i da će narod imati veću moć odlučivanja, biranja i da će imati više koristi od RS-a. Oni, sada kada se to stavi u kontekst njihovog djelovanja, koje optužuju da su izdajnici i strani plaćenici, to žele neutralisati i vratiti Republiku Srpsku narodu", kaže Puhalo.
Puhalo je u razgovoru već dijagnosticirao da opozicija u programima ističe ono o čemu vlast šti. Tako je SDP predstavio Plan 10.
"Oni se bave onim što vlast ne smije ni da spomene, a to su stvarni i realni problemi koji muče građane. Ali oni su u takvoj opoziciji gdje mogu forsirati takva pitanja i nuditi rješenja kako bi oni to rješili. To je i logično".
Najviđeniji ljudi Hrvatske demokratske zajednice BiH na čelu s Draganom Čovićem zastupaju tezu da je u BiH potrebna ravnopravnost svih naroda te bolji položaj Hrvata. Naš sagovornik ističe da je to agenda koju HDZ BiH uvijek ističe pred izbore.
"Ništa životni problemi, ništa ekonomija, ništa odlazak ljudi, ništa mali natalitet... U prvi plan se stavlja ta priča da su oni ugroženi i stvara se utisak da bi, kada bi se to riješilo, oni procvjetali".
Puhalo smatra da su slogani kojima će se voditi političke opcije uoči 7. oktobra zapravo polazna pozicija odakle kreću s nekom idejom na kojoj će biti akcent u kampanji.
"To nije ideološka razlika, već više ta pozicija moći ko je u vlasti, a ko nije, odnosno šta neko može potencirati, a šta drugi ne može, u kontekstu čitavog stanja u entitetima i državi", zaključio je Puhalo.