Vijesti
Politika
Hahn: BiH živi po dejtonskoj logici koja nije u skladu s logikom Brisela.
27.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Hahn: BiH živi po dejtonskoj logici koja nije u skladu s logikom Brisela.
Evropska unija upozorila je na ulogu Kine na zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da "pretvori u trojanske konje" države koje će jednog dana biti članice EU.
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je za "Politiko" da bi "kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta".
On je rekao da, iako u posljednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatan osjećaj zbog Kine, koja je sprovela niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte.
Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi dobio politčku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Hahn je podsjetio da je autoput u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.
"To je upravo slučaj sa čuvenim autoputem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital", rekao je Han.
Hahn je upozorio da treba biti svjestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.
"Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova za Evropu", dodao je Hahn.
Srbija i Crna Gora su među šest zemalja, većinom članica bivše Jugoslavije, koje teže da se pridruže EU u narednih nekoliko godina.
Predsjednik Francuske Emannuel Macron izjavio je da bi Unija, prije planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka.
Hahn je izjavio da je saglasan sa Macronom vezano za reforme EU, ali je naglasio da građani zemalja zapadnog Balkana "imaju pravo da postanu građani EU" i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vrijeme.
Evropski komesar je naglasio da je Unija suočena sa biranjem između "izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok".
Hahn je izrazio uvjerenje da bi pregovori sa Albanijom i Makedonijom mogli početi tokom sljedeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može biti završen u roku od 14 mjeseci.
Trenutni planovi Unije ostavljaju BiH i Kosovo bez makar privremenog roka za početak pregovora.
Hahn je izjavio da izdijeljena politička struktura, koja je rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, mora da se promijeni.
"Oni žive po takozvanoj 'dejtonskoj logici', koja nije u skladu sa logikom Brisela", rekao je Hahn.
Međutim, evropski komesar je napomenuo da je BiH napredovala formiranjem multietničke komisije koja će odgovoriti na detaljan upitnik EU o spremnosti BiH za članstvo u EU.
Jedna od velikih prepreka za Kosovo jeste spor sa Srbijom, koji mora da se riješi, rekao je Hahn.
Hahn je napomenuo da se vlasti Kosova u većoj mjeri oslanjaju na prihod od carina i da to mora da se promijeni prije nego što bude moguće pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.