Vijesti
Politika
Izgradnja bloka 7 TE Tuzla ponovo blokirana: Novalić traži sjednicu, Milićević na godišnjem
31.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Izgradnja bloka 7 TE Tuzla ponovo blokirana: Novalić traži sjednicu, Milićević na godišnjem
Vijeće za državnu pomoć BiH prošle sedmice dalo je konačno mišljenje za izdavanje garancije za finansiranje projekta izgrade bloka 7, Termoelektrane Tuzla, inače najveće poslijeratne investicije u BiH, teške 1,5 milijardi KM, saznaje Klix.ba
Bio je to posljednji preduslov da konačni potez Ministarstva finansija FBiH koje je trebalo pripremiti sav materijal za sjednicu Vlade FBiH. Međutim, do toga nije došlo.
Kako saznajemo, premijer Fadil Novalić nakon što je mišljenje Vijeća za državnu pomoć stiglo na adresu Vlade, uputio je dopis dopremijerki i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević da ovu tačku uvrsti na dnevni red Vlade 27. jula. Međutim to nije učinjeno.
Novalić je u svom aktu naveo da su sada dostavljena sva neophodna mišljenja za potpisvanje garancije. Procedura je, nakon što Vlada po zahtjevu Ministarstva finansija odobri izdavanje garancije FBiH za gradnju ovoj kapitalnog projekta, na potezu je Parlament FBiH koji bi sve ovo trebao aminovati.
Međutim, sve je zapelo u Ministarstvu finansija, a u kabineta ministrice za Klix.ba su rekli da je ona na godišnjem odmoru, te nam nisu mogli odgovoriti na upit. Sada je upitno da li se konačno odobravnja ovog projekta može desiti u ovom mandatu.
S druge strane potvrđeno nam je da kineski investitori Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co., Ltd - GEDI, polako gubi strpljenje.
Agonija u vezi s izgradnjom ovog bloka traje godinama, a sam početak izgradnje ovog projekta u posljednjim mjesecima najavljivan je više puta.
Vlada Federacije BiH još je na hitnoj sjednici održanoj 24.novembra 2017. godine prihvatila zaključak tima za pregovore te je odorbila aktivnosti na usaglašavanje teksta garancije FBiH i drugih finansijskih dokumenata koji proizilaze iz Sporazuma o kreditnoj liniji izmedu Elektroprivrede BiH i Cexim Banke Kine. Neto ugovorena cijena prema EPC ugovoru za izgradnju Bloka 7 je 722,35 miliona eura (bez PDV-a).
U pregovorima s predstavnicima kineske EXIM banke, ostvaren je dogovor o trajanju kredita od 20 godina uz grace period od pet godina i otplatu u trajanju 15 godina.
Na telefonskoj konferenciji održanoj 22. januara i 9.februara 2018. godine, Cexim Banka je prihvatila većinu prijedloga Tima za pregovore. U maju je sve jednoglasno usvojeno.
Treba podsjetiti da je radni vijek pogona Blokova 3 i 4 u TE Tuzla istekao, te postoji opravdana bojazan da će BiH ostati bez potrebnih količina električne energije.
Postojeći blokovi su izgrađeni davno, ali su revitalizacija i drugi radovi na njihovom poboljšanju urađeni nakon rata. Blok 3 je sa snagom od 100 MW izgrađen 1966. godine, Blok 4 od 200 MW 1971. godine, Blok 5 od 200 MW 1974. godine i Blok 6 od 215 MW 1978. godine. Rok trajanja jednog pogona je maksimalno 40 godina, odnosno 25 godina od puštanja u pogon i 15 godina nakon rekonstrukcije.