Vijesti
Politika
Dunović od Inzka zahtijeva tumačenje amandmana na Ustav FBiH u vezi vitalnog nacionalnog interesa
01.08.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Dunović od Inzka zahtijeva tumačenje amandmana na Ustav FBiH u vezi vitalnog nacionalnog interesa
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traži tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH u vezi pokretanja zahtijeva za vitalni nacionalni interes.
Smatra da je na sjednici Doma naroda PFBiH na kojoj je bilo govora o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa prekršen Poslovnik Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i Ustava FBiH.
Dunović, u saopćenju, podsjeća da su na 20. vanrednoj sjednici Doma naroda koja je održana 19. jula, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara i potpredsjedavajući Drago Puzigaća donijeli Odluku kojom smatraju da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federeacije Bosne i Hercegovine spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa.
Navodi da je Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdila da je povrijeđen Poslovnik Doma naroda, jer Odluka nije donesena u propisanom roku od sedam dana.
Na 23. redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj 26. jula Bradara i Puzigaća ponovo su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali na prijedlog predsjednika Kluba Srba Slaviše Šućura da se na dnevni red stavi prijedlog Odluke o razrješenju potpredsjedavajućeg Doma naroda Puzigaće, kaže Dunović.

U saopćenju, nadalje, Dunović navodi da je predsjedavajuća Bradara prekršila Poslovnik i time što nije dozvolila njegovo obraćanje delegatima Doma naroda.
"Predsjedavajuća Bradara i potpredsjedavajući Puzigaća su usmeno, u toku sjednice, iznijeli stav da Odluka o smjeni potpredsjedavajućeg Puzigaće spada u povredu vitalnog nacionalnog interesa", pojasnio je Dunović.
Također je naglasio da je Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdila da takva odluka predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije u skladu sa Poslovnikom Doma naroda, jer se navedenim članom jasno precizira da je pokretanje procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od strane više od jednog predsjedavajućeg ili potpredsjedavajućeg Doma naroda moguća jedino u slučaju zakona, a ne, kao u ovom slučaju, odluke.
Dunović je podcrtao da dijeli stavove koje je iznijela Zakonodavno-pravna komisija, te od visokog predstavnika Inzka očekuje da poduzme hitne mjere koje uključuju tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH, od XXXVII do XL, koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i aktivno sprječavanje nastanka ustavne krize u Federaciji BiH.
"Svjesni ste da posljedice zloupotrebe položaja i pokretanja vitalnog nacionalnog interesa protivno propisanim procedurama mogu biti pogubne i dalekosežne za sve građane", kazao je u pismu potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.