Vijesti
Politika
Zvizdić zahvalio Merkel na podršci ekonomskom razvoju i EU putu
14.08.2018. 12:00
Izvor: 24sata.info
Zvizdić zahvalio Merkel na podršci ekonomskom razvoju i EU putu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu BiH, razvoju zapadnog Balkana i aktuelnim međunarodnim pitanjima.
Na samom početku obraćanja medijima, Zvizdić je zahvalio kancelarki Merkel na njenom ličnom angažmanu u pogledu evropskih procesa BiH i zemalja zapadnog Balkana.

Naglasio je da postoje četiri ključna prioriteta Vijeća ministara BiH: integracija u NATO, ekonomski razvoj BiH, pitanje jačanja pravne države i sigurnosti, kao i dalje jačanje regionalne saradnje.

- Najvažniji politički ciljevi su bili i ostat će evropske integracije BiH. Mogu da kažem da bez njemačke inicijative, koja je pokrenuta 2014., ne bi bilo moguće otvaranje današnjih evropskih procesa u BiH. Bez Berlinskog procesa, koji je pokrenula gospođa Merkel, ne bi bilo moguće uopšte i govoriti o dinamičkom i održivom ekonomskom razvoju cjelokupnog zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić.

Najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, za koji ne postoji alternativa, nastavlja Zvizdić, je da ostane na evropskom putu.

- Mi smo okončali sve naše obaveze u vezi s evropskom agendom, uključujući i odgovore na Upitnik Evropske komisije. Brzo ćemo dati odgovore i na dodatna pitanja i moguće je ostvarivanje statusa kandidata u vremenu sadašnjeg sastava Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a to vidimo kao jednu od najvažnijih poruka koju je poslala BiH - dodao je Zvizdić.

Drugi najvažniji prioritet BiH je, dodaje, aktiviranje MAP-a.

- Aktiviranje MAP-a je važna poruka za jačanje mira i sigurnosti u BiH, ali i cjelokupnom regionu zapadnog Balkana - dodaje Zvizdić.

Napominje da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u stalnom porastu, a ekonomski procesi se odvijaju u dobrom pravcu.

- Sve su to optimističke tendencije, ali pred nama su naravno još brojne reforme koje ćemo u predstojećem periodu morati realizovati kako bismo mogli povećati socijalnu stabilnost i kvalitet života građana - ističe Zvizdić.

Zahvaljujući Berlinskom procesu, navodi, BiH je dobila značajna sredstva za transportnu infrastrukturu.

- Njemačka je jedan od najvažnijh vanjskotrgovinskih partnera BiH. Vanjskotrgovinska razmjena tokom ove godine iznosila je milijardu i 750 miliona eura - istakao je Zvizdić, prenose Vijesti.ba.