Vijesti
Politika
Mektić: Ne pada mi na pamet da Lavrovu polažem ikakve račune
17.08.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Mektić: Ne pada mi na pamet da Lavrovu polažem ikakve račune
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci komentarisao je dešavanja u vezi s migrantskom krizom. Osvrnuo se i na medijske napise o navodnom postojanju spiska nepoželjnih Rusa koji će morati uručiti ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.
Mektić je rekao da u BiH u ovom trenutku možemo govoriti o prisustvu od dvije do tri hiljade migranata podsjećajući da je ranije bilo riječ o broju od četiri do pet hiljada migranata.
"Netačne su izjave o nekontrolisanom broju migranata. Sjetite se samo priča o desetinama hiljada migranata i o navodnom dovođenju 150 hiljada migranata koji će promijeniti nacionalnu strukturu u BiH. I dalje nismo odobrili nijedan jedini azil iako postoji određeni broj zahtjeva", kazao je Mektić.
Istakao je da BiH migrante tretira uglavnom kao ekonomske migrante i da zvanični podaci definitivno pokazuju kako se njihov broj u našoj zemlji smanjuje.
"Te velike brojke iznosili su političari koji nisu imali nikakvog odgovora na krizu u BiH, pa su smislili da je lakše iznositi manipulacije nego pričati o migracijama koje se dešavaju iz BiH. Veći je problem odlazak mladih ljudi, ja sada govorim iz Republike Srpske. Mladi ljudi budućnost vide u bježanju iz BiH", rekao je Mektić.
On se pitao i šta se to predstavlja građanima BiH, ističući da stanovnici BiH nemaju ama baš nikakve koristi od otvaranja kružnih tokova, odnosno zamjene semafora kružnim tokovima.
"Sto puta su ozbiljniji problem migracije iz RS-a od ovih migracija. Mi ove migracije stavljamo pod kontrolu i sigurno upravljamo njima. Ja nijednog momenta nisam slagao", kazao je Mektić.
Državni ministar je rekao da će dodatni policajci biti upućeni na granične prijelaze i da će se definitivno nastaviti smanjenje broja migranata u našoj zemlji. Vlasti su donijele odluku i o uspostavi tri prihvatna centra u Bihaću, Kladuši i Cazinu.
"Neke zemlje u okruženju imaju više migranata od nas. Srbija ima blizu 8 hiljada, Crna Gora više od 2.500, a mi imamo manje od dvije hiljade migranata. Mislim da Hrvatska nije dala tačne podatke s obzirom na to da raspolažu podacima o navodnom prisustvu 2.500 migranata. Ili namjerno neće da kažu ili ne raspolažu pravim podacima", rekao je Mektić.
On je pojasnio da je rezultat značajnog pada broja migranata u BiH činjenica da se bolje štiti granica naše zemlje. Mektić je upitan da li će pripadnici FUP-a biti upućeni na granične prijelaze koji se nalaze u sastavu RS-a i da li to znači miješanje u nadležnosti MUP-a Republike Srpske.
"Oni će biti podređeni Graničnoj policiji BiH. Oni nemaju ništa s nadležnostima MUP-a RS. Samo će raditi pod nadzorom Granične policije BiH na zaštiti granice", kazao je Mektić.
Novinari su pitali Mektića da li su tačne informacije da je potpisao spisak na kojem se nalaze imena nepoželjnih Rusa i da je odbio taj spisak dati ruskom ambasadoru u BiH. On je upitan i da li su tačni navodi da će taj spisak dati ministru vanjskih poslova Rusije prilikom posjete BiH.
"Nema nikakvog spiska. Pa nismo mi Amerika i UN. Šta ćemo mi morati dati Lavrovu? Pozvat će nas, je li, negdje i reći: 'Ajmo dajte spiskove'. Kako to misli izvesti. Nema ništa od toga", odgovorio je Mektić.
Potvrdio je da postoji određeni broj osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnost i da se na toj listi nalaze državljani brojnih zemalja.
"Nećemo morati polagati račune. Uostalom, meni ne pada na pamet da bilo kome polažem račune", rekao je Mektić.
Istakao je da Evropskoj uniji zamjera što nije uspostavila kapacitet da se na ovoj migrantskoj ruti spriječi organizovani kriminal kada je riječ o krijumčarenju migranata.
"Evropska unija nije smjela dozvoliti da se u ovoj ruti involvira toliki organizovani kriminal", kazao je Mektić.
On je rekao da bh. vlasti kriju podatke o broju ekonomskih migranata iz BiH dodajući kako vjeruje da je deset puta veći broj bh. građana koji su migrirali u zemlje Evropske unije.
"Mi smo u ozbiljnom problemu. Kada dođemo na vlast nakon izbora to će nam biti ključni prioritet. Mladi mogu i moraju živjeti od vlastitog rada. Država je ovdje kako bi omogućila dobar život građanima, a ne političarima. Što ne bježe političari iz BiH i RS? Što oni ne odu na zapad da rade? Ne idu jer ovdje im je dobro, imaju privilegije i beneficije", rekao je Mektić.