Vijesti
Politika
Salkić nakon incidenta: Pozivam Bošnjake da ostanu mirni i dostojanstveni
24.08.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Salkić nakon incidenta: Pozivam Bošnjake da ostanu mirni i dostojanstveni
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, osudio napad navodni na džamiju Ferhadija u Banjoj Luci.
Prema informacijama iz Muftijstva banjalučkog, u četvrtak, 23.08.2018, oko tri sata ujutro, nekoliko odraslih osoba je pucalo iz vatrenog oružja prema Ferhadiji. Policija je privela izgrednike i utvrdila njihov identitet. S druge strane, MUP RS tvrde da vatreno oružje nije bilo sumjereno ka vjerskom objektu.
Saopćenje Ramiza Salkića prenosimo u cjelosti:
"Primitivni napad na Ferhat – pašinu džamiju, koja je ponos muslimana u Bosni i Hercegovini i Evropi, te nacionalni spomenik naše domovine, na najveći muslimanski blagdan, posljedica je radikalne i separatističke politike vlasti u bh. entitetu RS. Ponovno pojavljivanje radikalnih elemenata koji napadaju najveće vrijednosti muslimana, ali i druga dešavanja i okolnosti koje su prethodile ovom napadu, pokazuju da je sve povezano i da je plod organizovanih aktivnosti koje provodi predsjednik entiteta, Vlada i NSRS.
Treba podsjetiti da je entitetski predsjednik nedavno pogrdno govorio o džamijama i ezanima, dok su Narodna skupština i Vlada poništile raniji izvještaj o genocidu u Srebrenici. Ako se ima u vidu svakodnevno glorifikovanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda o genocidu, uz medijsku satanizaciju Bošnjaka od strane RTRS-a, onda je sasvim jasno šta je namjera.
Zabluda je ovu radikalizaciju posmatrati kao predizbornu kampanju. Istina je da vlast u entitetu RS na čelu sa Miloradom Dodikom želi potpuno radikaliziranje društva. Obzirom da nisu uspjeli radikalizirati Bošnjake sistemskom diskriminacijom, negiranjem bosanskog jezika, negiranjem zločina i genocida, oni će pribjeći metodama radikalizacije bosanskih pravoslavaca kroz svoje političko djelovanje.
Vrijeme je i da se međunarodna zajednica snažnije uključi, te izoluje sve one koji ugrožavaju mir i sigurnost. Istovremeno se nadam da će građani prepoznati one koji im obećavaju nemoguće, skreću pažnju sa osnovnih životnih problema, te ih vode putem koji može imati velike posljedice.
Pozivam Bošnjake da ostanu mirni i dostojanstveni, ali u isto vrijeme da budu svjesni okruženja u kojem živimo i radikalnih elemenata koji su prisutni u našem okruženju. Nadležne institucije treba da rade svoj posao i poduzmu mjere prema počiniocima, ali i prema onima koji u istupima podstiču na mržnju i netoleranciju.
Pucanjem u Ferhadiju su povrijeđeni i svi čestiti Banjalučani, ali i svi civilizirani ljudi. Zbog toga, očekujem da se svi svojim stavovima odrede jesu li na strani zla ili na strani evropskih i civilizacijskih vrijednosti kojima težimo", izjavio je potpredsjednik Salkić.