Vijesti
Politika
HDZ izbornim programom predlaže četiri teritorijalne jedinice u BiH i distrikt Sarajevo
05.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
HDZ izbornim programom predlaže četiri teritorijalne jedinice u BiH i distrikt Sarajevo
HDZ BiH i stranke HNS-a predstavile su danas u Mostaru svoj izborni program "Razvoj i o(p)stanak", a Dragan Čović potpisao je kodeks ponašanja učesnika kampanje. HDZ se zalaže za novi ustav, administrativno preuređenje države sa četiri ili više jedinica i Sarajevom kao distriktom.
HDZ BiH se u programu zalaže i za novi državni ustav, administrativno preuređenje i državu sačinjenu od četiri ili više teritorijalnih jedinica sa Sarajevom kao distriktom.
Čović je kazao da HDZ riječ "zajedništvo" želi podijeliti sa svima, najprije s partnerima u HNS-u, ali i svima drugima.
"Sigurno je da ćemo poslije izbora mi biti ti koji trebaju realizirati ovaj program, tako pojam zajedništvo nudimo i druga dva naroda u BiH. To je jedini način da mi ostvarimo ono što želimo u svojoj domovini Bosni i Hecregovini, bez obzira na nivo vlasti ili nadležnosti. Jednako tako mi ovo nudimo i komšijama", kazao je Čović.
Kazao je da je hrvatski narod, iako malobrojan, ovako predstavljen veliki narod koji ima svoj poslanje da predvodi sve ključne procese u BiH.
"Zajedništvo moramo komunicirati posebno s onima koji sumnjaju da li je potrebno izaći na izbore. Prema našim procjenama takvih ima blizu trideset posto. Dubko sam uvjeren da i njih možemo potaknuti", izjavio je Čović.
Istakao je da "ustavno domoljublje" mora zaživjeti u Bosni i Hercegovini.
"Duboko sam uvjeren da će jednakopravnost za koju smo se zalagali i ranije potpuno zaživjeti. Siguran sam da će naša posvećenost narodu i domovini, koja će imati evoluciju u narednih trideset dana, biti odogovor svima onima koji žele dominacijom napakostiti hrvatskom narodu", izjavio je Čović.
Zdenko Klopić predstavio je ekonomski program, Anto Domić glavne karakteristike socijalnog programa, Mladen Begić program iz domena branitelja, Borjana Krišto o vladavini prava i evropskom putu.