Vijesti
Politika
Denis Bećirović: BiH ne mogu razbiti ni kada bi tri Milorada Dodika bila u Predsjedništvu
17.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Denis Bećirović: BiH ne mogu razbiti ni kada bi tri Milorada Dodika bila u Predsjedništvu
Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije BiH za člana Predsjedništva BiH, tvrdi da su aktuelni članovi kolektivnog šefa države u ovoj instituciji imali partijske predsjedničke kancelarije, čime je ispaštalo vođenje vanjske politike.
U intervjuu za Klix.ba Bećirović, između ostalog, govori o tome šta će u Predsjedništvu BiH uraditi drugačije od aktuelnog člana iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, da li strahuje od ulaska Milorada Dodika i Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH te šta država može uraditi protiv ruskog utjecaja.
Također, otkriva da li sebe vidi kao novog predsjednika SDP-a te koliko mjesečno troši na kućne potrepštine.
Gospodine Bećiroviću, godinama ste u politici. Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u Parlamentu BiH?
Svaki nivo vlasti i svaki organ vlasti ima svoje nadležnosti i poslovnikom dozvoljene mogućnosti djelovanja. Jedini "alati" za djelovanje poslanika u parlamentima su: zakoni, poslaničke inicijative, zaključci, poslanička pitanja, amandmani... Fokusirat ću se u odgovoru uglavnom na posljednji mandat (od 2014. do 2018.) i govorit ću isključivo jezikom provjerljivih činjenica. Prema nezavisnim i detaljnim analizama Centara civilnih inicijativa bio sam jedan od najproduktivnijih i najaktivnijih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Iz izvještaja CCI-a vidi se da imam jednak kontinuitet rada i intenzitet aktivnosti tokom cijelog mandata, a ne samo nekoliko mjeseci pred izbore.
Iako sam bio opozicioni poslanik, iza mene stoji podugačak i konkretan spisak mojih zakonskih rješenja, amandmana, inicijativa, zaključaka... koji su usvojeni u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bez obzira na parlamentarnu većinu koju čine vladajuće stranke i postojanje dejtonskog mehanizma entitetskog glasanja u drugom krugu glasanja.
Između ostalih, Predstavnički dom Parlamenta BiH u aktuelnom mandatu je usvojio sljedeće moje prijedloge: Prijedlog za donošenje Zakona o zabrani izazivanja nacionalne, vjerske, rasne i svakog drugog oblika mržnje (2015); Prijedlog za donošenje Zakona o dijaspori BiH (2015); Izmjene i dopune Zakona o sportu u prvom i drugom čitanju (2015); Zaključak na sjednici Komisije za vanjske poslove kojim se izražava zahvalnost Parlamentu Kanade zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici (2015); Prijedlog o uvrštavanju posebne tačke dnevnog reda, posvećene zaštiti medija od kontinuiranih napada i pritisaka s konkretnim zaključcima (2015); Inicijativu za raspravu o privlačenju direktnih inozemnih investicija u Bosnu i Hercegovinu s posebnim osvrtom na prijedlog mjera i zaključaka s ciljem unapređenja politike privlačenja inozemnih investicija (2016); Inicijativa kojom se zabranjuje imenovanje ulica u Mostaru po ustaškim zločincima iz Drugog svjetskog rata (2016); Inicijativa kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da pripremi prijedlog amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" (2016); Prijedlog o afirmiranju zavnobihskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini i ustanovljavanju Zakona o nagradi ZAVNOBIH-a (2016); Prijedlog za raspravu i zaključci povodom krize u Agrokoru, a koji se odnose na mjere za ublažavanje krize na bh. ekonomiju (2017); Zaključak koji se odnosi na krizu u AGROKORU u kojem se traži zaštita bh. radnika i bh. kompanija, kao i tromjesečno izvještavanje Vijeća ministara o ovom pitanju (2017); Usvojen prijedlog o zaštiti imovine vlasnika stare devizne štednje, položene u slovenskim i srbijanskim bankama, a sve u skladu s presudom Evropskog suda u Strasbourgu u predmetu 60642/08 "Ališić i drugi" (2017). Izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom i drugom čitanju (2017); Izmjene i dopune Zakona o radu u institucijama BiH u prvom i drugom čitanju (2017); Usvojen prijedlog o osiguranju ustavne ravnopravnosti svih naroda, jezika i pisama i to glasovima poslanika iz oba bh. entiteta (2017).