Vijesti
Politika
Izbjegavanje odgovora: Samo se jedna stranka izjasnila za ukidanje finansiranja iz budžeta
03.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Izbjegavanje odgovora: Samo se jedna stranka izjasnila za ukidanje finansiranja iz budžeta
Klix.ba je svim relevantnim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini uputio anketu s jednim pitanjem: "Da li biste podržali ukidanje dosadašnje prakse finansiranja političkih stranaka iz budžeta?" Odgovore smo dobili tek iz Nezavisnog bloka (NB) i Partije demokratskog progresa (PDP).
Nakon što smo objavili da je bh. političkim strankama 2017. godine iz budžeta isplaćeno ukupno 18.129.757 KM dostavili smo upit svim relevantnim političkim subjektima u namjeri da, u jeku predizbornih obećanja, predočimo zašto ni u naredne četiri godine neće biti ukinuta dosadašnja praksa finansiranja političkih stranka iz budžeta.
SDA i SNSD su na vrhu liste sredstava po političkim subjektima isplaćenih iz budžeta u 2017. godini. Prvima je isplaćeno ukupno 3.113.626 KM, a drugima 1.660.878 KM. Treći na listi je SBB sa ukupno isplaćenih 1.541.568 KM, a četvrti SDP sa isplaćenih 1.524.173. Odmah potom ide HDZ BiH s isplaćenih 1.133.041 KM i DF s isplaćenih 1.125.151 KM.
Nijedna od navedenih političkih stranaka nije odgovorila na upit da li bi podržala ukidanje dosadašnje prakse svog finansiranja iz budžeta, što daje simboličan i očekivan odgovor na naše pitanje. Oprečne odgovore dobili smo tek iz NB-a i PDP-a.
U Nezavisnom bloku su za Klix.ba istakli da podržavaju ukidanje dosadašnje prakse finansiranja političkih staranaka iz bužeta.
"Za razliku od drugih stranaka koje su izvukle milione KM od građana ove zemlje, Nezavisni blok je iz budžeta dobio – 0 KM i funkcionira. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je takvu praksu ukinuo na općinskom nivou u Zenici i mi ćemo se zalagati da taj princip primijenimo na nivou čitave BiH", kazali su nam iz Nezavisnog bloka.
U Partiji demokratskog progresa, kojoj je 2017. godine iz budžeta isplaćeno ukupno 490.002 KM, su nam napomenuli da ne bi podržali ukidanje dosadašnje prakse finansiranja političkih stranaka iz budžeta, jer se finansiraju isključivo iz tih sredstava.
"Nemamo tajkune ili neke druge netransparentne izvore sredstava. Smatramo da bi ukidanjem finansiranja iz budžeta mnoge političke stranke imale ozbiljne poteškoće u radu, a one najveće bi to jedva dočekale jer i tako nemaju problema sa finansiranjem s obzirom na to da im ta budžetska sredstva i nisu toliko odlučujuća", odgovorili su nam iz PDP-a.
Napomenuli su kako se zalažu da se transparentno objavljuju troškovi, a nikako da se ukine finansiranje.
"To bi tek bio izvor za političku korupciju i proces u kojem će stranke postati poslušnici određenih centara moći", zaključili su u PDP-u.