Vijesti
Politika
Radončić za Klix.ba: Izetbegović je posljednja osoba koja može pozivati na nacionalno jedinstvo
09.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Radončić za Klix.ba: Izetbegović je posljednja osoba koja može pozivati na nacionalno jedinstvo
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je za Klix.ba kako je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posljednja osoba koja može pozivati na nacionalno jedinstvo. Izrazio je zabrinutost što kadar SDA pokušava kupiti zastupnike drugih stranaka u organima zakonodavne vlasti.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je za Klix.ba izjavio kako iskustva SDA sa SBB-om nisu loša, već da je bio loš odnos Fahrudina Radončića prema rukovodstvu SDA. On čak nije isključio ni opciju ponovnog koaliranja sa SBB-om. Tim povodom za komentar smo kontaktirali predsjednika SBB-a.
Radončić nam je rekao da Izetbegović, kada kaže kako njegov odnos s kadrom SBB-a nije bio loš, zapravo vrši zamjenu teza.
"Lično je Bakir Izetbegović sa svojim timom pravosudne mafije stajao iza pokušaja da dobijem 20 godina zatvora za tuđe ubistvo. On je stajao iza montirane optužnice u Sarajevu, odnosno da sam navodno vršio pritisak na svjedoke i zloupotrijebio položaj. On je stao iza porodičnih kontrola koje su slate u Avaz kako bi vršile pritisak. Mi ne možemo zaboraviti da je u posljednjih godinu i po mandata on svako jutro izlazio u medijima i vršio pritisak na SBB da napusti vlast iz potpuno iracionalnih razloga. Na drugoj strani, mi smo od njega tražili da napravi novu većinu, a koju nije mogao napraviti", rekao je Radončić.
Istakao je da je Bakir Izetbegović jedini političar koji je kažnjen zbog jezika mržnje i da je posljednja osoba koja može pozivati na nacionalno pomirenje.
"Izetbegović je totalitarno vodio svoju stranku i na kraju ostao potpuno sam. Smiješno je da on priča o velikoj koaliciji kada se s njim niko ne želi ni pozdraviti. Mi želimo evropsku BiH i zemlju demokratskih principa, a ne totalitarnu erdoganizaciju društva. Želimo ekonomski razvoj, a ne porodičnu dinastiju", kazao je Radončić.
Predsjednik SBB-a rekao je i kako Izetbegović uopće ne govori o različitostima stranaka s politikom koju vodi SDA te da opaske kako je za SDA glasalo 300 hiljada patriota spadaju u već poznati repertoar laganja bh. građana u režiji Bakira Izetbegovića.
"Oni nisu osvojili 300 hiljada glasova, već znatno manje. Od toga manje pokrali su 50 posto glasova. Mi smo kao grupacija osvojili mnogo više od SDA. Tu treba postaviti pitanje i šta je sa onih 500 hiljada nevažećih glasačkih listića ili onih 250 hiljada praznih. Sve to govori o veličini izborne krađe koju Izetbegović pretvara u svoje navodne patriote", rekao je Radončić.
Istakao je kako SDA treba definitivno da ode s vlasti s obzirom na to da je njen kadar uništio BiH. Podsjetio je da su koalicioni odnosi SDA i SBB-a pokvareni zbog privatizacije Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i Bosnalijeka, kompanija u kojima se trenutno dešava haos.
"Njima je vrijeme da kao korumpirana i potrošena vlast, stara 25 godina, odu u opoziciju", kazao je Radončić.
U još uvijek aktuelnom mandatu zastupnici SBB-a nisu prelazili u SDA. Međutim, poznavajući prilike u BiH, predsjednika SBB-a pitali smo da li strahuje od toga da će zastupnici drugih političkih stranaka koje pregovaraju o formiranju vlasti na kraju ipak dati podršku SDA.
"Mi se ne bojimo prelazaka. Znamo da Fikret Prevljak i drugi ljudi idu kod zastupnika i pokušavaju da se bave političkom korupcijom teškom stotinama hiljada KM. Mi pravimo dosje i sve ćemo prijaviti nadležnim organima. Te ljude potrebno je procesuirati, jer je riječ o teškom kriminalu. Pitanje je odakle nekome stotine hiljada KM u kešu, ko je dao taj novac, odakle u njihovim rukama i s kojim pravom to nudi zastupnicima za napuštanje pojedinih političkih stranaka", rekao je Radončić.
Zaključio je da SBB nema problem s "preletačima", ali da će se kao politička stranka žestoko suprotstaviti takvoj vrsti političke devijacije i demistifikaciji korupcije koju pojedinci iz SDA žele da prave.