Vijesti
Politika
Šest stranaka u KS pregovara o koaliciji, hoće li vlast biti formirana do 20. novembra
13.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Šest stranaka u KS pregovara o koaliciji, hoće li vlast biti formirana do 20. novembra
Predstavnici šest političkih stranaka u Kantonu Sarajevo danas ponovo razgovaraju o uspostavi vlasti i to pod ranije utvrđenim stavom da neće koaliciju sa SDA.
Domaćin drugog sastanka šest stranaka je Narod i pravda, a prisustvuju mu pregovarački timovi SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Nezavsine bosanskohercegovačke liste.
Novost kada je riječ o današnjem sastanku je ta što je otvoren za javnost pa i mediji mogu pratiti konkretne detalje razgovora. Nije najavljeno da li će danas biti govora o rasporedu pozicija pa se očekuje još jedan uopšteni razgovor o programskim ciljevima.
Ipak, sve ove stranke će u jednom trenutku, ukoliko žele formirati vlast, morati razgovarati i o rasporedu pozicija. Do sada se najviše govorilo da bi ova koalicija za premijera mogla ponuditi predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, s izuzetkom Demokratske fronte koja predlaže da tu funkciju obnaša neko iz Naše stranke.
Da li će kadrovska rješenja i raspored ministarstava podijeliti pregovarače ili će ostati dosljedni najavama iz predizborne kampanje, ostaje nam da vidimo.
Danas je ovih šest stranaka načelno verificiralo 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena.
Rok prema poslovniku za formiranje nove skupštinske većine je 16. novembar, ali se očekuje da taj rok bude probijen, a kako nezvanično saznajemo većina bi se u Sarajevu mogla konstituirati u toku sljedeće sedmice.